Gå direkt till textinnehållet

Högt tryck i Almedalen

Drygt 600 journalister har anmält sig till Almedalsveckan som startar på söndag. Resumé, Aftonbladet och Expressen gör specialtidningar om evenemanget och SVT storsatsar. (Foto: Gotlands Kommun)

I morgon klockan 16 stängs möjligheten att föranmäla sig för ackreditering, det finns även möjlighet att anmäla sig på plats, men då får man räkna med extra väntetid.

SVT sänder totalt i 35 timmar från Almedalsveckan på SVT1, SVT2 och i Kunskapskanalen samt i SVT Play. Andreas Liebermann är ansvarig för SVT-webbens Almedalsbevakning och ska jobba som reporter under veckan. Han har höga förväntningar.

– Jag tror att det kan bli en intressant vecka med de nya partiledarna. Det blir även intressant att se vad Sverigedemokraterna hittar på. Sedan har ju Alliansen haft lite nederlag under våren vilket gör det hela än mer intressant, säger han.

Hur kommer det sig att ni satsar så stort på Almedalsveckan i år?

– Vi satsar stort varje år men det är en viktig vecka under det politiska året. Politiken är väldigt tillgänglig för allmänheten under den veckan.

Expressen skickar runt 20 personer totalt och Karl-Johan Karlsson som är politisk reporter på tidningen ser nästan på Almedalsveckan som ett sportevenemang.

– Där visar visar partierna formen inför nästa säsong. Det blir en avstämning innan semestern var alla står och vilka frågor som är viktiga. Alla befinner sig på en så liten yta under en så kort tid. Det är intressanta möten och en demokratisk institution.

– Det är många medier som satsar väldigt hårt på Almedalsveckan, och det sporrar mig. När man hör att Aftonbladet skickar ner 25 personer så blir man ännu mer taggad säger Karl-Johan Karlsson.

Anna-Marie Torell är vikarierande koordinator för Almedalsveckan och hennes magkänsla är att det var ungefär lika många föranmälda journalister som föregående år trots att det var valår förra året.

– Min magkänsla är att det är mycket fackpress, och det är ju logiskt. Och självklart väldigt mycket från de stora aktörerna, både inom tv, radio och dagspress.

Hittar alla någonstans att bo då?

– Ja, Gotland är stort! Men om de vill bo i Visby så kan det bli lite svårare. Men det är många privatpersoner som hör av sig och vill hyra ut sina hus. Då hänvisar vi dem till Blocket eller något annat ställe där de kan annonsera.

Fler avsnitt
Fler videos