Gå direkt till textinnehållet

Högerextrem webbsajt skyddas av grundlagen

Den högerextrema sajten Metapedia har lagt ut ett register med vilka journalister som är ”svenskar”, ”judar” och ”övriga”. Sajten är JK-anmäld, men är registrerad med ansvarig utgivare och har därför grundlagsskydd.

Den högerextrema sajten Metapedia har lagt ut ett register med vilka journalister som är ”svenskar”, ”judar” och ”övriga”. Sajten är JK-anmäld, men är registrerad med ansvarig utgivare och har därför grundlagsskydd.

Under rubriken ”Judeförföljelser på internet” skrev journalisten och SR-medarbetaren Christoph Andersson på Dagens Nyheters kultursida den 8 februari. Enligt Christoph Andersson är det ett demokratiskt dilemma när redaktioner kopplade till våldsorganisationer skyddar sig via lagstiftningen om tryck- och yttrandefrihet.

Är det inte rimligt att man även får ge uttryck för odemokratiska åsikter i en demokrati?

– När man hänger ut människor utifrån om de är judar eller inte har definitivt en gräns överskridits. Som journalist får man stå ut med en del, men när jag i högerextrema forum jämförts med en irriterande mygga, som en insekt, då tolkar jag det som ett förtäckt hot. Det påminner om språkbruket i tredje riket och vi vet vad det ledde till. Jag har inget emot att få kritik, men har nolltolerans mot hot.

Christoph Andersson anser att medierna inte ska ignorera Metapedias opinionsbildning.

– De är inga knäppgökar utan skickliga agitatorer och måste bemötas offentligt.

Efter Christoph Anderssons artikel har Metapedia inlett en insamling för att driva ett förtalsmål mot DN. Samtidigt har justitekanslern fått en anmälan mot Metapedia och ska göra en inledande granskning om sajtens utgivare Anders Lagerström gör sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Metapedia kallar sig för ett ”uppslagsverk om kultur, vetenskap, filosofi och politik”. Sajten bygger på samma Internetprogram som det användarskapade uppslagverket Wikipedia och ger genom sitt neutrala formspråk ett vederhäftigt intryck. Men artikelurvalet har tydligt högerextrem prägel. Sajten är nära knuten till organisationen Nordiska förbundet, som hävdar att ”Sverige har utsatts för en främlingsinvasion” och ”flera avgränsade folkstammar kämpar nu om samma livsutrymme under samma statsmakt”.

SVT-journalisten Christian Cato­meris är med i Metapedias medieregister, i kategorin ”övriga”.

– Det känns inte som något nytt utan som en del av deras vanliga taktik. Som journalist i offentligheten har man en utsatt position. Att finnas på listan uppfattar jag inte som ett hot, även om det i och för sig skulle kunna förvandlas till ett.

Robert Aschberg, VD för TV-bolaget Strix, finns med i kategorin ”judisk” på Metapedia.

– Jag finns i massor av register som olika tomtar har gjort, det har jag vant mig vid. Det ingår i jobbet att få leva med sådan här skit och jag är inte typen som blir förskräckt. Metapedia är väl någon slags försök att göra rumsren högerextremism. Jag är för yttrandefrihet, så jag bryr mig inte om det som står där, säger Robert Aschberg.

Tryckfrihetsexperten och chefredaktören för Riksdag & Departement, Nils Funcke, tror inte att Metapedias sajt bryter mot lagen:

– Olustigt men inte olagligt. De mediearbetare som kategoriseras etniskt har gett sig ut i det offentliga rummet och får tåla ett och annat tjuvnyp. Jag tror inte ens att JK inleder förundersökning. Olustkänslor är inget som lämpar sig för att avgöras i domstol.

Somliga menar att det är viktigt att ta debatten med de här grupperna. Tror du att det blir en fruktbar debatt?

– Nej, det tror jag ärligt talat inte. Folklig främlingsrädsla ska mötas med resonemang, de ideologiska anförarna ska mötas med polemik och de som bedriver hets ska mötas med polisiära ingripanden.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt