Gå direkt till textinnehållet

Hittade sin egen text i annan tidning

Kristina Gauthier Reberg på Riksdag & Departement gjorde en nätsökning och hittade sin egen text - i en ledartext i Västerbottens Folkblad.- Jag blev minst sagt förvånad över att det var en annan tidning som plagierat, säger RoDs chefredaktör Mattias Croneborg.Uppdaterad.

Reportern Kristina Gauthier Reberg upptäckte textstölden av en slump när hon gjorde en nätsökning och fick upp en text som verkade bekant. Det var hennes artikel om att Försäkringskassan varnade för att regeringens förslag till nya sjukregler kan motverka arbetslinjen, från 6 augusti, men nu publicerad som en ledare i Västerbottens Folkblad den 9 augusti.

– Det var några ord och formuleringar som var utbytta. Till exempel stod det "tror att" i stället för "menar". Kanske tio ords skillnad totalt, säger Kristina Gauthier Reberg.

Hon pratade med sin chefredaktör om saken, och Mattias Croneborg kontaktade VFs ansvarige utgivare Daniel Nordström som är "uppriktigt bestört och ledsen".

– Jag har varit med om plagiat och upphovsrättsintrång från organisationer, men då har det berott på okunnighet, säger Mattias Croneborg.

Kristina Gauthier Reberg menar att VFs politiska chefredaktör, Lena Sandlin, dessutom i egenskap av tidigare riksdagsledamot borde känna till vilka lagar som gäller.

Lena Sandlin förklarar publiceringen som en ren miss:

– Det var ett misstag där inledningen föll bort vid publiceringen. I den ursprungliga inledningen hänvisades det till Riksdag & Departements text. Det var tänkt som faktaspalt för att förstärka huvudledaren, inte som en ledartext. Det är naturligtvis otillfreställande och ytterst beklagligt att den inledande informationen om detta föll bort.

Hon har varit i kontakt med R&Ds chefredaktör om publiceringen.

Kristina Gauthier Reberg och RoD skickar nu varsin faktura till VF eftersom de har delad ekonomisk upphovsrätt. På Journalistförbundets inrådan kommer Gauthier Reberg även att begära ersättning för intrång i den ideella upphovsrätten.

– Jag förstår RoDs upprördhet, jag hade själv blivit oerhört upprörd. Det här var ett olyckligt misstag som inte får förekomma och kan bara ytterst beklaga det här. Men skadan är skedd. Vi kommer givetvis att ersätta RoD ekonomiskt, säger VFs chefredaktör Daniel Nordström.

Texten är borttagen från VFs webb. 

 

Fler avsnitt
Fler videos