Gå direkt till textinnehållet

Helin: Nu måste vi jobba på ett annat sätt

45-65 redaktionella tjänster ska bantas bort från Aftonbladets 323 personer starka redaktion, samtidigt som tidningen ska förändra sitt arbetssätt i grunden. Nedskärningen kommer att påverka journalistiken, konstaterar chefredaktör Jan Helin. - Att kunna erbjuda färre journalister jobb är naturligtvis inget jag önskar - jag vill ha fler journalister. Men också jag lever i en ekonomisk realitet, säger Jan Helin till Journalisten. (Rättad.)

– Jag har bedömt att vi behöver göra det här nu för att ställa om och säkra Aftonbladet framåt. Skälet till att jag tror att det går att göra det är en genomgripande omorganisation med målet att bli Sveriges mest moderna omorganisation. Det betyder att vårt nyhetsarbete kommer att jobba enligt principen online först. Därefter gör vi tidningen.

Den nya organisationen ska vara fullt ut genomförd i början på nästa år, förklarar Jan Helin som tillsammans med Aftonbladets VD Anna Settman mötte pressen i Schibstedhuset vid lunchtid i dag.

Den stora förändringen är inte att räkna ut hur många den nya organisationen ska sysselsätta och hur den ska se ut, menar han. 

– Den stora förändringen är mental och kulturell: att inte längre tänka "vad gör vi till imorgon"? Det kommer inte längre att vara huvudfrågan för redaktionen.

Gör tidningen omställningen på rätt sätt blir det här ett effektivare sätt att jobba med ABs olika kanaler och utgåvor, menar Helin.

Aftonbladet ska inte heller göra samma sak som i dag fast med färre medarbetare. Just nu pågår ett omgörningsarbete med både papperstidningen och Aftonbladet.se.

Hur ser papperstidningen ut om fem år – finns den kvar?

– Det är en intressant fråga som är värd att ta på allvar, med den takt som man ser minskningarna på printmarknaderna nu i hela dagspressen. Aftonbladet törs jag lova har en papperstidning kvar om fem år, i någon form. Men papperstidningens roll i mediehuset Aftonbladet kommer att vara en annan inom en snar framtid. Vi kommer att vara superstolta över den, men den kommer inte att vara vår huvudsak. Och det är den inte i dag. Vi har två miljoner läsare i våra digitala utgåvor, och en miljon i vår pappersutgåva. Förr eller senare måste du förhålla dig till det, det gör vi nu.

Jan Helin vill inte föregripa arbetet med den nya papperstidningen, men är säker på att den inte längre kommer att vara fokuserad på senaste nytt.

Jan Helin håller med fackklubbsordföranden Jenny Ågren om att redaktionen jobbat hårt sedan senaste neddragningen då man fortsatte göra samma produkter med färre anställda.

– Den här gången går inte det. Vi måste göra om produkterna, vi måste jobba på ett annat sätt.

Vid den förra stora nedskärningen behövde ingen journalist sägas upp från Aftonbladets centralredaktion. VD Anna Settman kan inte säga hur stor del av den nya bantningen som kommer att kunna lösas med frivilliga avgångar, men det kommer förmodligen att krävas uppsägningar.

Hur känns det att komma med det här beskedet till redaktionen så snart efter den förra nedskärningen?

– Det känns sorgligt och tråkigt att kunna erbjuda färre journalister jobb, men det känns helt nödvändigt för att säkra Aftonbladet i framtiden, säger Jan Helin.

Var går gränsen för när journalistiken påverkas?

– Det gör den nu i meningen att vi måste ställa om och göra på ett annat sätt. Men vi kommer fortfarande att ha kvar en stor och kraftfull redaktion. Vi är 323 i dag, de flesta kommer ändå att vara kvar.

– Men man ska vara tydlig med att det kommer att påverka. Det är naturligtvis inget jag önskar – jag vill ha fler journalister. Men också jag lever i en ekonomisk realitet.

Tidningsledningens målsättning är att den nya, bantade organisationen ska vara i arbete i början av nästa år.

Aftonbladet har totalt ca 450 anställda, varav 323 på redaktionen. Omsättningen 2010 var 2,4 miljarder kronor. Vinsten 310 miljoner.

Fler avsnitt
Fler videos