Gå direkt till textinnehållet

Helagotland.se klandras av PON

Helagotland.se klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för att ha utpekat en man för mord på sin hustru och publicerat detaljer som gjorde att han kunde identifieras.

Den 30 juli 2014 publicerade sajten Helagotland.se en artikel om ett misstänkt mord på Fårö och att polisen hade anhållit en misstänkt. I en artikel som publicerades dagen därpå stod det i rubriken ”Fårömordet” och i ingressen uppgavs mannens ålder. Det visade sig senare att det inte rörde sig om mord.

Publiceringen anmäldes av mannen. Han riktade skarp kritik mot rubriken ”Fårömordet”, som innebar att sajten fastslagit att det rörde sig om ett mord. Mannen reagerade också på att hans ålder nämndes. Det finns endast tre personer på Fårö som är lika gamla och de två andra har inte samma civilstånd. Detta gjorde att många visste vem artiklarna handlade om.

Helagotland.se hävdade att rapporteringen varit balanserad och relevant.

Annons Annons

PON anser att Helagotland.se ska klandras för att mannen utpekats för ett allvarligt brott på ett alltför tidigt stadium i brottsutredningen och att det inte fanns tillräckligt starkt allmänintresse som motiverade utpekandet.

Fler avsnitt
Fler videos