Gå direkt till textinnehållet

HD prövar mål mot GP-journalister

En våldtagen kvinna gick att identifiera på bild i Göteborgs-Posten, trots att hon ville vara anonym. De tre åtalade journalisterna friades från brott mot tystnadsplikten i hovrätten. Nu beslutar Högsta domstolen att pröva målet efter ett överklagande från kvinnan och Justitiekanslern.

Som Journalisten tidigare skrivit om friades de tre journalister i hovrätten. De hade stått åtalas för brott mot tystnadsplikten. Hovrätten ansåg att den friande domen i tingsrätten skulle står fast.

Justitiekanslern, JK, överklagade den friande hovrättsdomen. Högsta domstolen har nu beslutat att pröva målet. HD ska pröva om kvinnan har rätt till skadestånd.

Bakgrunden var ett reportage om våldtäkt i Göteborgs-Posten. En kvinna intervjuades med fingerat namn, men med rätt ålder. Hon fotograferades på en arrangerad bild. Efter publiceringen hävdade kvinnan att hon gick att känna igen på bilden och att hon lovats anonymitet. GPs medarbetare hävdade att kvinnan inte begärt eller utlovats fullständig anonymitet.

Fler videos
Fler avsnitt