Gå direkt till textinnehållet

GP-journalister friade i hovrätten

De tre journalister som stått åtalas för brott mot tystnadsplikten frias av hovrätten. Hovrätten anser att den friande domen i tingsrätten ska står fast.

En fotograf, en reporter och en nattchef på Göteborgs-Posten åtalades i februari förra året för brott mot tystnadsplikt enligt Tryckfrihetsförordningen. De tre journalisterna friades dock i tingsrätten. 

Justitiekanslern överklagar tingsrättens dom. JK skrev i sin överklagan att utgångspunkten för rättens bedömning måste vara att anonymitetsskyddet innebär en absolut rätt för meddelare att inte få sin identitet röjd.

”I en situation som den nu aktuella där omständigheterna talar för att en meddelare önskar att få vara anonym måste det därför ställas oerhört stora krav på att den som ansvarar för att upprätthålla anonymitetsskyddet tillser att uppgiftslämnarens inställning klarläggs innan det kan godtas att meddelarens identitet på något sätt röjs", skriver JK.

Annons Annons

Men hovrätten anser att den friande domen i tingsrätten ska stå fast.

Nu har justitiekanslern och kvinnan fram till den 10 juli på sig att överklaga domen.

Bakgrunden var ett reportage om våldtäkt i Göteborgs-Posten där en kvinna intervjuades i tidningen med fingerat namn men rätt ålder – samt fotograferades på en arrangerad bild. Kvinnan hävdade att hon kunde identifieras och lovats anonymitet. GPs reportrar hävdade i sin tur att kvinnan inte begärt eller lovats fullständig anonymitet.

 

Läs mer här

 

 

Fler avsnitt
Fler videos