Utgivarbeslutet har vunnit laga kraft

25 juni, 2013

Göta hovrätts kontroversiella beslut om utgivarskap för mediesajter har vunnit laga kraft. Det innebär att beslutet är prejudicerande för vilka typer av sajter som omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Sajter med omodererade kommentarer omfattas inte av utgivarskap. UPPDATERAD.

Som Journalisten berättade i går upphäver Göta hovrätt i ett beslut yttrandefrihetsgrundlagens regelverk på sajter med omodererade kommentarer.

Det medför bland annat att reportrar som skriver för Aftonbladet.se och DN.se ansvarar för sitt eget innehåll.

”Brottsbalken gäller. Reportrar kan dömas för bland annat hets mot folkgrupp eller förtal för artiklar som publiceras i nättidningar där det finns omodererade kommentarer”, sade Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet till Journalisten i går. (Se bilden för utformningen av den aktuella kommentaren på Jurudikfronten.)

Alla har dock räknat med att beslutet ska överklagas till Högsta domstolen, eftersom det är så principiellt viktigt. Men när Journalisten kontaktar Göta hovrätt visar det sig att beslutet vann laga kraft redan i maj. Det är nu Linköpings tingsrätt som kommer att avgöra förtalsmålet mot Juridikfronten som vid tillfället för det påstådda förtalet hade utgivarbevis.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke uppmanade i en artikel journalister att trotsa Göta hovrätt i väntan på avgörande i Högsta domstolen, men det var under förutsättning att beslutet skulle överklagas, vilket nu inte är fallet.

– Att ”köra på som vanligt” är ingen bra idé anser jag. Inte minst om detta beslut vunnit laga kraft, säger juristen Olle Wilöf på Journalistförbundet.

– Medieföretagen kan lösa det hela utan alltför stora problem, antingen genom att flytta över alla omodererade diskussionsfora till en egen databas, som med grafik och adress tydligt skiljer sig från det redaktionella, eller som ju flera medieföretag redan gjort, gå över till modererade fora, säger Olle Wilöf.

Nils Funcke anser inte att publicisterna ska vidta några åtgärder med anledning av att hovrättsbeslutet vunnit laga kraft.

– Nu är hovrättens avgörande alltså gällande rätt och det är beklagligt. I fallet med Juridikfronten kommer förtalsfrågan att avgöras av Linköpings tingsrätt i stället för att hanteras som ett yttrandefrihetsmål. Men nästa gång något liknande händer kan man överklaga till HD för att få ett rimlig tolkning, säger Nils Funcke.

– Hovrätten beslut har varit strikt formellt, stelbent och starrigt och går på tvärs med JKs hantering. Det är oerhört stora värden som står på spel i detta avgörande och jag kan inte förstå varför hovrätten inte beaktat dessa värden.

– Jag anser inte att man ska vidta några panikåtgärder med anledning av detta. Skulle en sådan här fråga komma att prövas igen är jag tämligen säker på att HD kommer att ha en annan inställning än vad Göta hovrätt har, säger Nils Funcke.

 

UPPDATERING: Juridikfronten fick aldrig beslutet från Göta hovrätt – kan trots allt få möjlighet att överklaga till HD. Läs mer här.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mats ons, 2013-06-26 08:22
Varför är det bara " hets mot folkgrupp" som brottsrubricering som kommer upp i denna debatt?
Inlagt av Johannes Nesser ons, 2013-06-26 10:14
Mats: Det är helt naturligt att det är förtal samt hets mot folkgrupp tas upp som exempel eftersom det är de två inskränkningar av yttrandefriheten som återkommande prövas.
Inlagt av Mats ons, 2013-06-26 10:48
Jag undrar det. Flera gånger i HD har jag kommenterat ett icke här namngivet byggföretags affärer och ständigt fått se dessa kommentarer icke publicerade. Likaså har hänt när man för journalisten påpekar sakfel eller brist på objektivitet i aktuell artikel . Ibland får man för sig att de som modererar drivs av en helt annan agenda. Likaså vet jag att företaget Interaktiv Säkerhet är ett Bonnierägt företag som administrerar många tidningars kommentarsfält. Detta företag arbetar nog under helt andra premisser.
Inlagt av Johannes Nesser ons, 2013-06-26 11:20
Mats: Med förhandsmodererade kommentarer tar utgivaren på sig ett principiellt större ansvar för debatten i kommentarsfälten. Att man tar bort insinuationer och anklagelser som är falska eller obekräftade, eller inlägg som saknar relevans för artikeln eller inte håller sig inom ämnet, är inte alls så konstigt, och är helt nödvändigt om man vill ha en diskussion på en någorlunda hyfsad nivå. För övrigt har inget av detta något med artikeln ovan att göra, så vill du fortsätta diskussionen kan du mejla mig i stället så håller vi oss till ämnet i kommentarsfältet. Mvh Johannes

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies