Gå direkt till textinnehållet

”Hatet har ökat enormt”

Chefredaktören Anders Ingvarsson är en av två journalister som kartlagts av den nazist som står åtalad i Sundsvall för förberedelse till mord. ”Hatet har ökat enormt de sista åren. Men rena hot är tack och lov ännu ganska sällsynta”, säger han.

Anders Ingvarsson är idag chefredaktör för Mittmedias dagstidningar i Hälsingland samt Gefle Dagblad. Det var under tiden som chefredaktör för Sundsvalls Tidning som han kartlades av den nazist och NMR-medlem som nu åtalas vid Sundsvalls tingsrätt, vilket Sundsvalls Tidning i helgen var först med att berätta om.

Ingvarsson fick kännedom om saken i juni, då han förhördes av polisens utredare, berättar han.

Hur reagerade du?
– Först och främst blir jag arg på att det här förekommer. Det är obehagligt och skrämmande. Det sitter alltså människor och lever på bidrag [mannen är sjukskriven sedan tre år, enligt förundersökningen] och ägnar sin tid att snickra hemmagjorda vapen och kartlägga journalister. Den här mannen har ett syfte med både vapnen och kartläggningen, det gör mig illa berörd och är ett hot mot demokratin. Så kan vi inte ha det, säger Anders Ingvarsson.

Vad bör och kan göras, menar du?
– Nu väntar rättegång, det är bra. Att stämpla NMR som en terrororganisation är ett bra förslag. Men det är ju inte bara de rena nazisterna, utan hatet finns överallt. Både intresseorganisationer och människor som är övertygade om sin sak, det kan vara vänsterextremer, eller i vargfrågan, tar till alla medel. Hatet har ökat enormt de sista åren. Rena hot är tack och lov ganska sällsynta än. Men i sommar har jag nog kontaktat polisen fem sex gånger. Både i ett skarpt bombhot och hot mot enskilda medarbetare, man har också kontaktat lönekontoret kring en namngiven journalist för att försöka ändra personens kontouppgifter.

Vad ser du för skäl till att hatet ökat, som du upplever det?
– Vi har en stämning som lätt piskas upp i samhället. Ta Twitter, som är ett jättebra exempel på grogrund för hatet. Där allt från riktigt grumliga krafter till riksdagsledamöter bara häver ur sig saker som kanske har ett uns av sanning i sig, men som man drar flera varv vill. Det retweetas tills man inte vet vad som är sant. Konspirationsteorier får snabb spridning, det bygger upp ett hat. Och som Jack Werners bok säger, folk verkar skita i om det ens är sant.

Fler avsnitt
Fler videos