Gå direkt till textinnehållet

Hård kritik mot dansk offentlighetslag

Den nya danska offentlighetslagen kommer att hindra viktiga nyheter från att nå allmänheten, fruktar Dansk Journalistforbund. En av många kritiker av den nya lagen.  

Kulturnytt rapporterar i dag om att Danmark om en månad får en ny offentlighetslag som minskar insynen i dansk politik.

Debatten om lagen, som ska klubbas av Folketinget i maj, har pågått i flera år. Det lagförslag som nu ligger är i princip identiskt med det som den tidigare borgerliga regeringen lagt fram, och Venstre och Konservative står bakom lagförslaget tillsammans med den Socialdemokratiskt styrda regeringen.

En del av lagen som kritiserats hårt gäller inrättandet av "förtroliga rum", där politiker och rådgivare ska kunna samtala utan att någon kan ta del av vad som sagts eller skrivits.

Debatten om lagen är hård i Danmark just nu. Tusentals har skrivit under protestlistor, medierna söker svar från politiker utan att få svar,  och i måndags kritiserade Dansk Journalistforbund lagen för att förhindra viktiga nyheter från att nå allmänheten.

Förbundets ordförande Mogens Blicher Bjerregård säger till Berlingske Nyhedsbureau att möjligheten till förtroliga samtal redan finns i dagens lagstiftning.

Tre oppositionsparter, Enhedslisten, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti har förgäves krävt samråd om lagen, men regeringen har valt att ta den direkt till Folketinget, skriver danska Journalisten.

Enligt den danska medieforskaren Oluf Jörgensen, som Kulturnytt pratat med, kommer debatten om offentlighetslagen för sent.

Fler avsnitt
Fler videos