Gå direkt till textinnehållet

”Har ränderna inte gått ur, Jan Scherman?”

Bengt Olof Dike, tidigare ordförande i Publicistklubbens Östra krets, ifrågasätter i en debattartikel i Journalisten Jan Schermans uppmaning till Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta avstånd från forskningsartikeln som pekat ut Aftonbladet Kultur som spridare av en kremlsk världsbild.

I fredags berättade Journalisten att Jan Scherman uppmanat Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta avstånd från den forskningsartikel som Journalisten i flera artiklar rapporterat om, och som bland annat pekat ut Aftonbladet Kultur som ”den viktigaste interlokutören för ett pro-kremlskt vänsternarrativ” i Sverige.

Forskningsartikeln har väckt stor uppmärksamhet, och Jan Scherman, menade i intervjun med Journalisten att den är ett hot mot yttrandefriheten.

I en debattartikel i Journalisten går nu Bengt Olof Dike, tidigare politisk redaktör i Norrköpings Tidningar och tidigare ordförande i Publicistklubbens Östra krets, till storms mot Jan Scherman.

”Hur en öppen, fri och delvis också frän debatt om detta kan hota yttrandefriheten är det nog bara Scherman som kan förklara – och då möjligen med dolda politiska motiv som bakgrund”, skriver Bengt Olof Dike i debattartikeln och menar att detta inte är en fråga för Journalistförbundet eller Tidningsutgivarna.

Fler avsnitt
Fler videos