Gå direkt till textinnehållet

Här försvinner Metros tidningsställ

Den 20 augusti påbörjades arbetet med att ta bort Metros tidningsställ ur tunnelbanenätet. Ställen kommer att lackeras om och säljas.

Arbetet utförs av fyra personer från mediebolaget Made in Båstad AB och enligt avtalet de har med Metro ska alla ställ vara borta från tunnelbanenätet den sista september.

Bolaget har förvärvat samtliga ställ utom de på Stureplan som Metros ägare (och numera chefredaktör) Christen Ager-Hanssen valt att behålla. De har tidigare påbörjat arbetat med att plocka bort ställ i Skåne och Halland och efter att ställen är borttagna från tunnelbanenätet ska de ta bort samtliga ställ i hela landet.

– I medier har det sagts att det rör sig om uppåt 10 000 ställ, det är det ju inte såklart. Det är runt 2 500 ställ i hela landet varav 234 finns i tunnelbanesystemet, säger Joakim Ormsmarck.

Annons Annons

I mitten av juli blev det klart att Made in Båstad skulle köpa och frakta bort samtliga Metros tidningsställ och återvinningskärl.

– Alla ställ kommer att lackeras om och säljas. Hade inte vi köpt de här ställen hade de skrotats. Det är jag ganska övertygad om, säger Joakim Ormsmarck.

Har ni några specifika köpare i åtanke?
– Vi har en del ställ sålda redan.

Till?
– Andra tidningar. Alltså inte till några ställdistribuerade tidningar som Metro, det har vi ju inga andra i Sverige idag i den omfattningen. Men vi har väldigt många andra gratistidningar. Det är bara att titta här på den här stationen. Där står ett från Direktpress och ett från Mitt i. Den typen av tidningar finns det drygt 300 av i Sverige. De är hushållsdistribuerade, men de behöver komplettera i livsmedelsbutiker, köpcentrum och så vidare. De köper idag ställ på andra ställen och då är det ju vansinne att skrota alla Metroställ. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det helt galet, säger Joakim Ormsmarck.

Joakim Ormsmarck har egen erfarenhet av att driva gratistidningar.

– Vi har själva jobbat med gratistidningar i 15 år. Vi driver egna tidningar i nordvästra Skåne och södra Halland, säger Joakim Ormsmarck.

Är det något du vill tillägga?
– Det har ju skrivits mycket i medier om hur ställen är fulla med skräp och så vidare. Vi har faktiskt hittat mycket få sådana ställ och vi har inte sett några råttor heller, säger Joakim Ormsmarck.

Fler avsnitt
Fler videos