Gå direkt till textinnehållet

”Har aldrig fått så mycket gensvar i mitt liv”

Mattias Carlsson, reporter på Dagens Nyheter, avslöjade hur Tillväxtverket slösade med skattebetalarnas pengar, vilket ledde till att generaldirektören Christina Lugnet fick sparken.

Hur kom du på idén?

– Det började egentligen redan under min tid på Aftonbladet då jag föreslog att vi skulle kolla hur AP-fonderna förvaltade sina pengar. På Aftonbladet var man inte intresserad av det, men på DN fick jag gehör för idén.

– Min reporterkollega Kristoffer Örstadius och jag upptäckte att de anställda på fonderna både var mycket välavlönade och hade generösa förmåner jämfört med vad andra statligt anställda har.

Efter avslöjandet krävde flera riksdagspartier att kräva att tillsynen och styrningen av AP-fonderna måste bli bättre.

Och efter det fick DN-reportrarna tips om andra myndigheter som de borde kolla. En av dem var Tillväxtverket, som skulle ha haft en furstlig personalmiddag på Grand Hotel.

– Det tog en månad att systematiskt gå igenom Tillväxtverkets bokföring, 25 kilo papper. Jag trodde först att det var på representationskontot jag skulle hitta saker. Men där fanns inget anmärkningsvärt. Då frågade jag om middagen på Grand Hotel kunde ha bokförts på något annat konto.

Då fick han rådet att titta på kontot för seminarier. Där fanns massor med intressanta uppgifter. Där hade man gjort av med tio gånger mer pengar än på representationskontot.

Publiceringen ledde till att generaldirektören Christina Lugnet sparkades och att regeringen ska se över om det behövs en total åtstramning av statliga myndigheter.

I en Profilen-intervju i Journalisten i våras angav Mattias Carlsson att han drivkraft var: ”Älskar känslan när man drar loss ett bra avslöjande eller en riktig nyhet. Allra bäst är det när man kan tvåla till en makthavare.”

Har du lyckats med det nu?

– Man kan inte glädjas åt att någon får sparken, men det är häftigt när man kan förvalta anonyma tips så att det får konsekvenser och missförhållanden rättas till.

– Jag har aldrig fått så mycket gensvar i mitt liv som på jobbet om Tillväxtverket. Det allra mesta har varit positivt och jag har fått massor med nya tips från smarta läsare, till exempel revisorer som gett mig nya uppslag.

Du började på DN i april efter flera år på Aftonbladet. Hur är det på din nya arbetsplats jämfört med din gamla?

– På Aftonbladet fick jag mer flänga runt och jaga händelsenyheter. På DN kan jag jobba i ett lugnare tempo och dra fram egna grejer. Största skillnaden är nog att jag nu för första gången får jobba nio till fem.

Fler avsnitt
Fler videos