Gå direkt till textinnehållet

Han testade positivt – fick sitta i isoleringsrum

Aftonbladets fotograf Pontus Orre hade covid-19 i januari men testade negativt flera gånger innan avresan till vinter-OS. Efter att han testat positivt innan skridskotävlingen fick han tillbringa fyra timmar i ett isoleringsrum, följt av ambulanstransport i 20 mil.

Frilansfotografen Pontus Orre, som jobbar för Sportbladet under OS, har fått en turbulent start på sitt äventyr.

Första gången han testade positivt för covid-19 var på flygplatsen i Peking vid ankomsten, trots att flera test i Sverige visat negativt.

Andra gången han testade positivt hade han precis kommit till mediecentret för att bevaka 10 000 meter skridsko förra veckan, när hotellets CLO (covid lions officer) meddelade att hans test den morgonen varit positivt.

Eftersom man enligt OS-protokollet, oavsett om man är på arena eller mediecenter, ska uppsöka den platsens hälsocenter begav han sig genast dit.

Därifrån förflyttades Pontus Orre till en barack som kallas ”isolation room”, där man direkt tog ett nytt PCR-test på honom.

– Alternativet var att sitta tills provet var analyserat, vilket brukar ta sex timmar. Är det negativt kan man återgå till jobb direkt eller transporteras tillbaka till hotellet. Eftersom den jobbdagen var förstörd så ville jag bara tillbaka till hotellet så fort som möjligt, säger Pontus Orre till Journalisten.

Eftersom han inte bor i Peking, utan i bergstaden Zhangjiakou, tog det tid att få fram en ambulans. Totalt tillbringade han fyra timmar i isoleringsrummet följt av två timmars transport till hotellet.

Vad fick du ta med dig in i isoleringsrummet?
– Jag fick ta med med vad jag ville. De bjöd på lunch. Currykryddade kycklingklubbor, sallad och två bröd, säger Pontus Orre.

Är du friskförklarad nu och kan jobba som vanligt?
– Ja, jag testade positivt första gången på flygplatsen när jag landade, fick sitta isolerad på rummet i ett dygn, och göra tre uppförande tester som alla var negativa. Sen gick det några dagar där jag testade negativt innan detta positiva test när jag fick åka ambulans.

Pontus Orre vid skidspåret i Peking.

Är du överraskad över de rigorösa testningarna och säkerheten kring corona?
– Inte alls. Jag var medveten om att min tidigare infektion av covid i mitten på januari kunde göra så att rester finns kvar och ger utslag på tester. Jag testade negativt fyra dagar i rad i Sverige innan avresa men i Kina är CT-gränsen en annan.

Det har talats mycket om hur journalister ska övervakas innan OS, hur upplever du det på plats?
– Många övervakningskameror och personer som fotar eller filmar en utan att man förstår varför.

Har du skyddat dig på något sätt mot att bli övervakad och går det att göra ditt jobb som du önskar?
– Jag använder inte min svenska dator eller telefon. Att göra sitt jobb här är extra svårt eftersom vi inte kan göra nåt annat än att vara på arenorna och hotellet. Mellan dessa platser måste man åka buss eller taxi. Jag gillar att gå mellan punkt A och B, alltid hittar man någon bild att ta. Det är svårare när man måste fota ut ur bussfönstret.

– På arenorna är det väldigt strikt med några få fotopositioner vi får vara på. Det är svårt att göra något eget om man får en rolig idé till exempel, fortsätter han.

Vad väntar dig härnäst?
– Närmast är att se Sandra Näslund i Skicross. Hon är ett av Sveriges guldhopp. För både mig och Sandra är det här vårt tredje vinter-OS.

Fler avsnitt
Fler videos