Gå direkt till textinnehållet

Han ska få invandrare att prenumerera på ÖC

Östgöta Correspondenten försöker få fler invandrare att prenumerera på tidningen. Knepen är förmånliga erbjudanden och fler invandrare bland skribenterna.

Östgöta Correspondenten försöker få fler invandrare att prenumerera på tidningen.

Knepen är förmånliga erbjudanden och fler invandrare bland skribenterna.

I centrala Linköping läser 70 procent av hushållen ÖC. I de invandrartäta stadsdelarna Ryd och Skäggetorp har tidningen sina sämsta täckningstal, 35 respektive 53 procent.

Annons Annons

Under hösten delade ÖC ut tidningen gratis till 200 vuxna invandrare mot att de använde den i sin undervisning i svenska. Efter ett par månader erbjöds invandrarna att teckna prenumerationer till fullt pris.

—Tolv procent nappade. Det är ett bra resultat med tanke på gruppen, anser upplagechefen Göran Vogel.

ÖC går nu vidare och bearbetar invandrare i högstadiet och gymnasiet på samma sätt.

Invandrarperspektiv

I fortsättningen kommer fler texter i ÖC att ha invandrarperspektiv. Anledningen är att ÖC:s medarbetare journalisten Hector Barajas från Colombia efter nyår ska välja ut några arbetslösa invandrarjournalister och lära dem att skriva under svenska förhållanden.

—Meningen är att de ska medverka i tidningen, berättar Hector Barajas. En monokulturell redaktion kan inte göra en tidning som passar en multikulturell läsekrets.

Satsningen kommer att pågå på försök ett halvår.

—Vi vill komma ifrån bilden av invandrare som enbart offer, socialbidragstagare och liknande, förklarar redaktionschefen Lasse Johansson.

—Det är viktigt med invandrare på redaktionerna. Vi vanliga svenska medelålders journalister har svårt att till exempel komma invandrargäng in på livet. Det klarar Hector på ett helt annat sätt.

Ännu kan inte alla föreställa sig att en reporter på en svensk dagstidning kan komma från ett främmande land.

Polisen la på luren

—För ett tag sedan ringde jag vakthavande vid polisen här i Linköping, berättar Hector Barajas som talar med lite brytning. Jag talade om att jag ringde från tidningen och undrade om det hade hänt nåt, men polisen sa att han inte hade tid och lade på luren.

—Jag ringde upp en gång till och han lade på igen. Tredje gången sa han: “Sluta låtsas att du ringer från en tidning, driv inte mer med mig, jag har varnat dig”.

Fler avsnitt
Fler videos