Gå direkt till textinnehållet

Han bevakar Uppsala från Teneriffa

Bänkt Olsson jobbar heltid på Upsala Nya Tidning, men bor på Kanarieöarna. ”Vill man uppfylla sina drömmar kan man inte vänta till pensionen”, säger han.

Hösten 2013 blev den värsta i Bänkt Olssons liv. Hans far dog i cancer vid 63 års ålder. Och han blev uppsagd från sitt jobb som pressansvarig på ett larmföretag, där han arbetat sedan 1996.

Han fick ett avgångsvederlag och fick en del tid att resa och tänka. 2015 fick han arbete som journalist på Aktuell Säkerhet, och 2016 blev han inhoppsvikarie på Östgöta-Corren. Men tankarna malde. Hans fru har en pisksnärtskada och mår mycket bättre i varmare klimat. Själv längtade han bort från den svenska vintern.

– Jag älskar båtar och motorcyklar och när vintern kommer kan jag ha svårt att känna lust att kliva upp på morgnarna. Jag tycker om riktig vinter och älskar att åka skidor, men jag älskar inte vintern i Linköping där jag bodde då. I södra Sverige är det ofta höst sex månader om året, säger Bänkt Olsson.

Annons Annons

2018 hade de bestämt sig. De sålde allt som inte fick plats i en container och flyttade till Kanarieöarna. Bänkt Olsson började hoppa in som vikarie på Corren.

– Jag frågade om jag inte kunde jobba som deskreporter. Då har man mest blåljusärenden och det spelar det ingen roll var jag sitter i världen. De tyckte det lät intressant och vi testade. Det funkade alldeles utmärkt och sen fortsatte jag att hoppa in som vikarie på deltid.

– Det ledde faktiskt till en förändring på redaktionen. Numera måste man inte vara på plats på redaktionen om man har ensamarbete, utan kan få jobba hemifrån. Jag tycker det är vettigt. Måste man verkligen vara på jobbet fem dagar i veckan? Är det nödvändigt att varje svensk storstad förvandlas till en parkeringsplats åtta timmar om dagen? Sen saknar jag förstås fredagsfikat och morgonmötena; det sociala.

I februari gick han på ett heltidsvikariat i ett halvår som nattreporter på Upsala Nya Tidning, som liksom Corren ingår i NTM-koncernen.

– Man sitter framför sin dator och håller koll på sitt bevakningsområde, det är samma jobb som när man sitter på redaktionen.

Men nu ska du bevaka Uppsala, inte Linköping där du har bott. Blir inte det en svårighet?
– Man måste ju lära sig staden. Jag sitter mycket med Google Maps, och sedan måste man vara noggrann och ställa lite fler frågor om platser. Men jag är ursprungligen från Göteborg och när jag jobbade som deskreporter på Corren i Linköping fick jag bevaka Norrköping, och den staden känner jag inte till. Det är klart att det går att bevaka ändå.

Det låter ganska fantastiskt att bevaka Uppsala från Teneriffa. Är det fantastiskt?
– Jag kom just från ett dopp nere i viken.

Näej. Du får ju inte säga så.
– Jag drar mig faktiskt lite för att berätta för andra hur jäkla bra det är. Man vet att det är tre grader och slask i Sverige, då får man självcensurera lite; man behöver inte trycka upp det i ansiktet på folk hur fantastiskt man har det. Men för din skull kan jag berätta att vi har 25 grader just nu.

Jaha. Men det måste väl vara lite kallt i vattnet?
– Just nu är det ju som kallast på hela året, det är 19-20 grader. Det är snabbdopp, men det är ändå härligt.

Ni har ju haft sandstorm och coronautbrott också?
– Ja, vi har hamnat i nyhetsflödet hemma i Sverige. Sandstormen var helt otrolig, jag har aldrig varit med om något liknande. Man kunde inte se solen. Det var som en tät, tät dimma av sandpartiklar. Coronautbrottet är fyra mil härifrån i turistområdet, så för egen del känner jag mig inte så orolig.

Det låter inte som att du ångrar flytten?
– Man kan inte vänta på att gå i pension för att uppfylla sina drömmar. Man måste göra det nu. Därför tog vi det här steget att sälja allt vi hade i Sverige och flytta hit, och inte vänta tills allt var perfekt.

Fler avsnitt
Fler videos