Gå direkt till textinnehållet

Hamilton tillbakavisar kritik från krigsförbrytartribunalen

Sveriges Televisions VD Eva Hamilton tillbakavisar kritiken från den internationella krigsförbrytartribunalen (ICTY) om att SVT sänt den norska dokumentären Staden som offrades. Filmen "bidrar ytterligare till att problematisera det folkmord som ägde rum i Srebrenica", skriver hon i ett uttalande.

ICTY var kritisk till att SVT visade dokumentären och pekade i ett brev till Eva Hamilton på att den innehöll felaktigheter.

"Vi gör en noggrann värdering inför varje publiceringsbeslut. Vi har självfallet noterat den debatt som förts i Norge, men det påverkar inte SVTs publicering", säger Eva Hamilton till SVTs Kulturnyheterna, på frågan om det var rätt att visa filmen.

I pressmeddelandet skriver hon: "Att det handlar om ett folkmord nämns uttryckligen i filmen, med just detta utryck, ’folkmord’. Man använder också ordet ’massaker’."

I brevet skriver också ICTY att de vill få möjlighet att bemöta inslag som strider mot tribunalens uppfattning när det handlar om rapportering från forna Jugoslavien. Det är något som Eva Hamilton betecknar som anmärkningsvärt: "I min värld ska en domstol döma, inte med olika skrivelser försöka påverka journalistiken och det fria ordet."

Läs mer här.

 

Fler avsnitt
Fler videos