Gå direkt till textinnehållet

Guillou: Schibsteds direktörer är idioter

Aftonbladets kolumnist Jan Guillou kallar Schibstedledningen för idioter. Han säger till norska Dagens Næringsliv att koncernen ödelägger Aftonbladet.

Författaren och journalisten Jan Guillou medverkar sedan många år i Aftonbladet som kolumnist. Nu går han till hårt angrepp på tidningens ägare, norska Schibsted. I dagens pappersutgåva av norska Dagens Næringsliv säger han bland annat:

"Aftonbladet tjänar stora pengar och har en hög driftsmarginal. Målet att öka lönsamheten ytterligare innebär att Schibsteds direktörer är idioter. Denna nedskärning kommer att bidra till att försvaga varumärket Aftonbladet".

Det Guillou reagerar på är kostnadsbesparingarna om 100 miljoner kronor som kommer att gå ut över mellan 45 och 65 tjänster på Aftonbladets redaktion, och en ny fokusering på online.

"Detta är typiskt för moderna tidningar som hyllar tesen att det är möjligt att producera mer journalistik med färre journalister på kortast möjliga tid. Det är matematiskt, praktiskt och filosofiskt omöjligt", säger Jan Guillou till Dagens Næringsliv.

Han tror att hela Aftonbladets position är hotad, och anser att besparingen är idiotisk.

"Tio procent av ledningen för Schibsted borde ha fått sparken varje år, och ersatts med personer utan ekonomisk bakgrund. Eftersom den reformen inte är möjlig tror jag inte att det finns någon räddning för Aftonbladet. Expressen kommer att gå om, på grund av Schibsteds felmanöver", säger han till Dagens Næringsliv.

Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal säger till Dagens Næringsliv att han respekterar att folk har olika synpunkter, men att man inte kan sitta med armarna i kors om koncernens tidningar ska spela en viktig roll i framtiden.

Aftonbladet hade förra året ett rörelseresultat på 291 miljoner kronor. Journalisten har tidigare skrivit om sparpaketet på Aftonbladet här och om Jan Helins syn på besparingarna här, och om reaktioner på redaktionen här.

Fler avsnitt
Fler videos