Gå direkt till textinnehållet

GRN fäller SVT och TV4

TV4 fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att ha sänt Pearl Harbor på dagtid, en film med våldsamma scener. Nämnden fäller också SVT för vilseledande framställning av oppositionens förslag om bensinskatt.

Granskningsnämnden anser att TV4 brutit mot den paragraf i sändningstillståndet som säger att man ska vara återhållsam med våldsamma sändningar på tider när det finns risk att barn kan se programmen. Filmen Pearl Harbor, som innehåller krigsscener, visades klockan 15.30.

SVT fälls för ett inslag om bensinskatt i Aktuellt. Granskningsnämnden anser att inslaget inte var sakligt, då framställningen av oppositionens förslag var vilseledande.

Den bilist som intervjuades om förslaget var pendlare och skulle därför enligt förslaget kompenseras för skattehöjningen, men det framgick inte i inslaget. Detta hade redaktionen kännedom om men man valde att sända inslaget ändå. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand korrigerade uppgifterna direkt efter inslaget men det räcker inte för att göra sändningen saklig, enligt nämnden.

Annons Annons

Även radiokanalen The Voice 105,9 Stockholm, Radio Amigos Burlöv och Södertälje lokal-TV fälls av nämnden, samtliga för otillbörligt kommersiellt gynnande. 

Läs mer om besluten här.

Fler avsnitt
Fler videos