Gå direkt till textinnehållet

Greklands största dagstidning läggs ned

Dagstidningen Te Nea och veckotidningen To Vima läggs ned av ekonomiska skäl. Fler än 500 anställda, som inte fått ut lön på flera månader, förlorar nu sina jobb.

Lambrakis Press Group som äger de två tidningarna meddelade i lördags att ekonomin inte tillåter fortsatt utgivning. Bolaget är skuldsatt, bland annat som följd av den ekonomiska krisen i Grekland, och misslyckades med att betala förfallna räntor och skulder om nära en miljard kronor i december, rapporterar The Guardian.

Ledningen för To Vima anklagar i en sista ledarartikel de fyra bankerna som lånat ut pengar till bolaget med statliga lånegarantier för att strypa yttrandefriheten genom att förvägra dem möjligheten att fortsätta att driva tidningsverksamheterna. Fler än 500 anställda, som inte fått lön på månader, blir nu av med sina jobb.

Te Nea har varit mycket kritisk mot premiärminister Alexis Tsipras, som för två veckor sedan genomförde vad som betraktas som ett försök att rädda tidningsbolaget och samtidigt ta kontroll över tidningarna genom att tillsätta en tidigare parlamentsledamot för regeringspartiet Syriza, Vassilis Moulopoulos, som administrativ chef för det konkursmässiga bolaget. Så sent som i torsdags riktade Reportrar utan gränser kritik mot räddningsaktionen eftersom den var ett hot mot mediernas oberoende och mot mediemångfalden i Grekland.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos