Gå direkt till textinnehållet

Gränskontrollen i USA genomsöker datorer

Journalister som reser in i USA kan få telefoner och datorer genomsökta i tullen som följd av det nya inreseförbudet. Committee to Protect Journalists varnar för att källor kan röjas om inte Trump häver det nya dekretet.

Den 29 januari blev den brittisk-iranske BBC-journalisten Ali Hamedani stoppad och förhörd i två timmar på O’Hare-flygplatsen i Chicago. Hamedani hade journalistvisum, men trots detta genomsökte tjänstemän från gränskontrollen hans telefon och dator. Han reste in i USA i november på samma visum och stötte då inte på några problem.

Den amerikanska gränskontrollen hänvisar till det nya dekretet om inreseförbud som president Donald Trump införde 27 januari. Det uppger Committee to Protect Journalists som samtidigt kräver att den amerikanska gränskontrollen respekterar journalisters rätt att skydda sina källor.

”Journalister måste kunna ta sig in i USA utan att vara rädda för att deras telefoner och datorer blir genomsökta och att känslig information, inklusive uppgifter om källor, äventyras. Journalisters möjlighet att utföra arbetet är avhängigt deras förmåga att skydda konfinentiella källor”, säger Carlos Lauría, CPJs programkoordinator för Amerika.

Fler avsnitt
Fler videos