Gå direkt till textinnehållet

”Granskning Sverige är en attack på vårt land”

Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle har granskat den främlingsfientliga organisationen Granskning Sverige. Han anser att vad den sysslar med är en ”attack på vårt land”

Granskning Sverige är grupperingen som via Youtube ringer upp politiker, journalister och opinionsbildare under falsk identitet för att sedan lägga upp de inspelade, ofta hårt redigerade, samtalen för allmän beskådan. Frågorna handlar mestadels om invandring, integration och genusfrågor. Eskilstuna-Kurirens granskning har fått stor uppmärksamhet i medier.

Efter många samtal och verifiering har Dagens Nyheter fått en intervju med Mathias Ståhle.

Vad tycker du är det farliga med Granskning Sverige?

”Får de fortsätta ostört tror jag att vi alla, även vi som inte tycker om dem, med tiden kommer att trubbas av och vänja oss vid att de finns där. Det brukar kallas normalisering. Vi slutar höja på ögonbrynen. Då öppnas möjligheter för dem att få in riktig finansiering, från utomstående organisationer och företag som kan ha ett intresse av att påverka opinionsläget i Sverige. Därför är det viktigt att sätta ner foten.”

Mathias Ståhle säger till Dagens Nyheter att Granskning Sverige arbete i grund och botten är ”en attack på vårt land”.

”Attacken kommer inte utifrån utan inifrån, vilket inte gör den mindre otäck. Det finns en bok av Maria-Pia Boëthius som heter Några som inte älskar oss håller på att förändra vårt land – lite så känner jag personligen. Jag vill inte leva i det samhälle de vill bygga, ett samhälle där man beundrar Nazityskland, Ryssland och Iran för att de är starka och enhetliga. Det är inte mitt Sverige.”

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos