Granskning av ETCs frilansarvoden klar
Ett vanligt frilansarvode på ETC-tidningarna skulle motsvara en månadslön på 18 000 kronor, visar en rapport som frilansklubben Frilans Syd gjort i samarbete med Frilans Riks. ”ETC har ett särskilt ansvar”, tycker rapportförfattaren Åsa Ohlsson.
Runt 150 arvodesrapporter från frilansjournalister som sålt in jobb till olika ETC-titlar ligger till grund för rapporten. Titlarna är inte särredovisade i rapporten.
Ett vanligt arvode för ett jobb som beräknas ta en dag är 4 000 kronor.
– Det är ungefär halva arvodet enligt vad frilanskalkylatorn säger att man ska få, och skulle motsvara en månadslön på ungefär 18 000 kronor. Långt under lägstalönen i kollektivavtalet, säger rapportförfattaren Åsa Ohlsson.
Rapportens slutsats är att ETCs frilansarvoden fungerar bra om jobben är raka, enkla ämnen och frilansen har återkommande uppdrag för ETC.
Men samma arvodering används för researchkrävande jobb och jobb med flera intervjupersoner. För mer tidskrävande jobb kan timarvodet hamna under under 200 kronor/timme, vilket motsvarar en månadslön på 9 400 kronor enligt frilanskalkylatorn.
Sticker ETC ut jämfört med andra dagstidningar?
– Jag vänder på frågan. Även om de inte sticker ut, är det okej då? Då kan vi aldrig granska en koncern utan att säga "men så här är det på alla andra ställen också". Vi började med ETC för att de startade många nya lokaltidningar, men vi kommer att göra fler sådana här granskningar, säger Åsa Ohlsson.
Andreas Gustavsson är chefredaktör för Dagens ETC, nyhetsmagasinet ETC och ETC Göteborg.
Är arvoden motsvarande en månadslön på 9 400 kronor rimliga?
– Under hösten lyfte vi en diskussion på ledningsnivå om frilansarvoden, efter dialog med externa medarbetare. Speciellt handlade det då om de lokala ETC-titlarna. Vi genomförde en kartläggning av nivåer, även av hur arvoden varierade mellan olika titlar, som drivits av elva självständiga redaktörer. Vi landade i att vi behövde höja samt standardisera arvodena. Tyvärr hann vi inte realisera det i och med att de lokala titlarna upphörde efter årsskiftet. Men vi fortsätter med Dagens ETC, ETC Göteborg och nyhetsmagasinet ETC. Där gör jag bedömningen att vi har en rimlig nivå på arvodering, menar Andreas Gustavsson.
Rapporten visar också att era frilansar inte får betalt för bilder – samtidigt som bilder ofta är en förutsättning för att kunna sälja in ett jobb?
– Jag kan svara för titlar vi ger ut nu, det vill säga Dagens ETC, ETC Göteborg och nyhetsmagasinet ETC. Där försöker vi i dialog med externa medarbetare förhandla arvode utifrån om bilder förväntas ingå eller inte.
Åsa Ohlsson tycker att ETC har ett extra ansvar att betala schyst.
– Om man har den profilen som ETC har får man vara beredd på en hårdare granskning. Det blir en annan typ av dubbelmoral när man själv i sin bevakning är väldigt fokuserad på arbetsvillkoren i andra branscher, som den privata vården till exempel, säger hon.
Andreas Gustavsson håller med om att koncernen har ett tungt ansvar:
– Men jag vill betona att det har alla arbets- och uppdragsgivare i mediebranschen. Samtidigt: klart att vi måste leva som vi lär. För låga arvoden är att jämställa med att vi skulle rapportera uppfordrande om klimatet samtidigt utan att göra allt i vår makt för att minska vår egen miljöpåverkan.