Gå direkt till textinnehållet

Granskad företagare får inte bli bortglömd

En tidigare bygg-VD förlorar mot Google i hovrätten. Mannen ville att Google skulle radera sökträffar som ledde till Byggnadsarbetarens granskning av honom.

Såväl Byggvärlden som Byggnadsarbetaren har i artiklar från 2010 och 2011 granskat den tidigare bygg-VDn. Byggnadsarbetaren berättade bland annat om mannens skatteskulder, kontakter med Hells Angels och att han svartlistats av de flesta av Stockholms byggentreprenörer.

Mannen vände sig 2015 till Google och begärde att sju länkar som förekom i Googles sökmotorindex skulle tas bort. Google vägrade ta bort fem av dem, bland annat länkarna till Byggnadsarbetaren och Byggvärlden.

Stockholms tingsrätt har tidigare dömt till Googles fördel, och nu går hovrätten på samma linje: mannen har inte rätt att ”bli glömd”.

Annons Annons

Svea hovrätt slår bland annat fast att de ifrågasatta sökträffarna fortfarande innehåller relevant information till allmänheten. Artiklarna är inte så gamla, de är tydligt knutna till mannens yrkesliv, han är inte heller minderårig. Ny bevisning som åberopats i hovrätten visar också att mannen fortfarande har eller i vart fall till alldeles nyligen haft liknande roller i andra bolag inom byggbranschen, skriver hovrätten i sin dom.

Mannen ska ersätta Google med totalt över en halv miljon kronor för rättegångskostnader.

Fler avsnitt
Fler videos