Gå direkt till textinnehållet

GP svartlistar ip-adresser

Lokaltidningar som tidningen Expo varit i kontakt med uppger att de har problem med främlingsfientliga inlägg i kommentarsfälten.

Expo har kontaktat Göteborgs Posten, Sydsvenskan, Västerbottens-Kuriren och Helsingborgs Dagblad. De flesta uppger att de har ett system för att stoppa att rasistiska kommentarer genom att tidningarna förhandsgranskar inlägg innan de publiceras eller att skribenter måste registrera sig på något sätt.

Göteborgs-Posten  använder sig emellertid inte av något sådant system. Ledarskribent Gert Gelotte säger till Expo att framför allt ledarredaktionen får massor av rasistiska kommentarer.

Gert Gelotte är kritisk till hur tidningen har hanterat problemet. Han tvingas att svartlista ip-adresser för att spärra främlingsfientliga skribenter.
Även Sydsvenskan upplever problem med främlingsfientliga personer som skriver i kommentarsfälten.

"Det är ett problem, eftersom deras aktivitet inte står i proportion till vad allmänheten tycker. De är överrepresenterade, bättre organiserade och mer benägna att kommentera än de som accepterar ett mångkulturellt samhälle", säger Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström till Expo.
Västerbottens-Kuriren förhandsmodererar inläggen innan de publiceras. Enligt chefredaktören Ingvar Näslund gallras ungefär 30 procent bort på grund av att de är främlingsfientliga.

På Helsingborgs Dagblad måste de som skriver kommentarer först logga in. Tidigare har tidningen haft problem med rasism på kommentarsfälten.
Nerikes Allehanda hade inte möjlighet att svara på Expos frågor.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos