Gå direkt till textinnehållet

God ekonomi en förutsättning för bra journalistik

- Jag tror inte att någon journalist i dag vill jobba på en olönsam tidning. Att Expressen har en god ekonomi är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta göra journalistiska satsningar.Det säger chefredaktör Thomas Mattsson till Journalisten efter beskedet att Expressen ska spara 60 miljoner kronor.

I dag kom beskedet att Expressens vinst årets första åtta månader var mindre än förra året: 80 miljoner kronor. Samtidigt offentliggjordes ett sparpaket på 60 miljoner kronor, varav 20 miljoner ska sparas på personal.

– Det är glädjande att Expressen trots det svåra läget på tidningsmarknaden i hela världen fortsätter att redovisa bra resultat och göra vinst. Det är det som har gjort det möjligt för oss att satsa på undersökande journalistik, Free Dawit-kampanjen och andra satsningar. Samtidigt ser vi det alla medieföretag ser, att annonskonjonjunkturen försämras och upplagorna faller, säger Thomas Mattsson.

Han menar att Expressen nu agerar förebyggande för att undvika att försätta sig i en situation som 2002 då tidningen förlorade en kvarts miljard och sade upp över 200 medarbetare.

Förhandlingarna med fackklubbarna om var besparingarna ska göras inleds först nästa vecka. Men det står klart att företaget vill samordna nattredigeringen för Expressen och editionerna Kvällsposten och GT. I klartext ska alla tre tidningarna redigeras från Stockholm.

Thomas Mattsson menar att detta är ett sätt att "hantera kostnader på ett sätt som inte sänker konkurrenskraften" och betonar att det fortsatt kommer att finnas "stora redaktioner" i Malmö och Göteborg.

– Vi väljer att samordna redigeringen på en ort. Det låter dramatiskt och är dramatiskt för dem det berör, men så är tidningar över hela världen strukturerade. Med det här greppet säkrar vi en fortsatt utgivning av GT och Kvällsposten.

Hur förklarar du för hårt jobbande medarbetare att ni måste spara trots att ni går med 80 miljoner i vinst?

– Jag tror inte att någon journalist i dag vill jobba på en olönsam tidning. En god ekonomi är en förutsättning för att kunna göra offensiva satsningar, ha journalistisk spetskompetens och skicka ut medarbetare till Libyen och Afghanistan.

Fler avsnitt
Fler videos