Glans i sikte för Europas bröllopsreportrar
Hundratals europeiska journalister samlas i Stockholm. Vi talade med några på presscentret i Gallerian dagen före bröllopet.
Jesca Muyingo, TV4 Finland, Helsingfors:
Varför är det svenska prinsessbröllopet viktigt i Finland?
– Vi saknar ju monarki, så det här uppfattas nästan som vårt eget prinsess-bröllop. Sveriges kungafamilj är också lätt att identifiera sig med, de framstår mer som en vanlig familj.
Hur ska ni vinkla det?
– Det blir ganska rak rapportering. Någon kritisk vinkel tänker vi oss inte. Sen har vi intervjuat finnar som var inbjudna till bröllopet. De är inte så många, fem stycken.
Gunnar Hoaas, TV4 Finland, Stockholm
Hur många reportage ska ni göra?
– Vi är här i tre dagar och gör fyra reportage, inklusive sändningen från kortegen.
Vad skulle ni behöva för att kunna göra en egen twist på reportagen?
– En egen intervju med Victoria. Men det får vi inte, tyvärr. Vi är ju tusentals journalister här, och jag tror inte det är många som har ambitionen att få en egen, unik story. Det blir en likartad vinkel i alla olika medier.
Jürgen Worlitz, frilans, Hamburg:
För vilka medier rapporterar du?
– Både press och TV. Jag är specialiserad på hovrapportering och gör det i flera medieslag. Jag är här tillsammans med ett TV-team på fyra personer, men jag skriver också för veckopressen.
Hur ska ni vinkla ni reportagen från Sverige?
– I en positiv anda. Jag har inga ambitioner om att vara kritisk eller granskande, det handlar om underhållning, att folk ska kunna drömma sig bort.
Vilken ställning har svenska Kungahuset i Tyskland?
– Intresset är mycket stort. Vi ser Silvia som vår tyska drottning. Annars finns det stort intresse för Storbritanniens kungahus, men Sveriges kungafamilj är mer älskad. De lever sundare.
Varför är kungaintresset så stort i Tyskland?
– Jag tror alla har behov av att få lite flärd och guldglans i en vardag som vi annars fyller med gnäll och ångest över framtiden. Alla har behov av att drömma sig bort.