Gå direkt till textinnehållet

Ge Dawit Isaak ett juridiskt ombud

"Det går inte att vänta längre", skriver tidigare justitieminister Thomas Bodström och tidigare utrikesminister Jan Eliasson om fallet Dawit Isaak på SvD Brännpunkt. De föreslår regeringen att utse ett juridiskt ombud för den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

I Svenska Dagbladet skriver de två socialdemokratiska tidigare ministrarna att utrikesminister Carl Bildt efterlyst konkreta förslag till hur man ska kunna få Dawit Isaak fri från fängelset i Eritrea.

Thomas Bodström och Jan Eliasson kommer med flera förslag. Ett av dem är att regeringen ska utse ett juridiskt ombud och begära att ombudet ska få träffa Dawit Isaak i fängelset.

De två tidigare ministrarna föreslår också att regeringen ska anmäla Eritreas fortsatta brott mot Dawit Isaak till en ny prövning i Afrikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna. Kommissionen har tidigare prövat en anmälan mot Eritrea och fällde landet för brott mot sex artiklar i den afrikanska konventionen om mänskliga rättigheter. Något som Eritrea valt att ignorera, skriver Thomas Bodström och Jan Eliasson.

Läs de två ministrarnas hela inlägg här.

Fler avsnitt
Fler videos