Gå direkt till textinnehållet

GDs chefredaktör svarar PO

Debatten om PO-ämbetet fortsätter. I en ledarkrönika i Gefle Dagblad undrar chefredaktören Christina Delby Vad-Schütt varför PO-ämbetet inte får eller tål att diskuteras. Hon hoppas att debatten ska leda till att Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd får en tydligare arbetsordning.

Bakgrunden är ett öppet brev som de två chefredaktörerna skrev där de ifrågasatte hur PO och PON resonerat när de fällde de båda tidningarna.

GD.se skriver Christina Delby Vad-schütt att hon och hennes kollega, chefredaktören på Arbetarbladet, inte kritiserat PO-ämbetet. De har kritiserat PO Yrsa Stenius och "i förlängningen PON som utan kommentarer tagit hennes bedömning för given".

I brevet skrev de två utgivarna att de inte ville betala 30 000 kronor i böter till PO eller publicera fällningarna innan de fått en trovärdig motivering. I ledarkrönikan skriver Christina Delby Vad-Schütt nu att hon förstått att det inte var politiskt korrekt att be nämnden motivera sitt beslut före betalning och publicering och att hon därför kommer att både betala om publicera.

Annons Annons

Hon hoppas att debatten, i stället för att handla om utgivarnas agerande, kan "fokuseras på det som är viktigt: att återupprätta förtroendet för PO".

Läs även mer här och här.

 

Fler avsnitt
Fler videos