Gå direkt till textinnehållet

Gambianska journalister arresterade

Två gambianska journalister, Babucarr Ceesay och Abubacarr Saidykhan, arresterades av polis i Gambia i förra veckan, enligt lokal press.

IPI (International Press Institute) rapporterar att de två journalisterna precis hade fyllt i en ansökan om tillåtelse att demonstrera mot den nyligen utförda avrättningen av nio fångar. Enligt rapporter ska de intagna, som dödades av en exekutionspluton den 24 augusti, vara de första att avrättas i Gambia på nästan 30 år.

Babucarr Ceesay, som är vicepresident för Gambia Press Union och driver en webbsida som heter Gambia Watchdog, rapporterar för Africa Review och skapade nyligen en Facebooksida kallad Gambia Free Expression. Abubacarr Saidykhan är frilans och ”aktivistjournalist” och jobbade tidigare, precis som Babucarr Ceesay, för tidningen Foroyaa.

Rapporter säger att de båda journalisterna ska ha utsatts för förhör.

”Vi är djupt bekymrade över Babucarr Ceesays och Abubacarr Saidykhans välbefinnande”, sade Anthony Mills på IPI. ”Vi vill påminna den gambianska polisen att journalister har såväl yttrande- som pressfrihet och att de inte borde bli måltavlor i arbetet."

Även The International Federation of Journalists har reagerat över gripandet av de två journalisterna.

Fler avsnitt
Fler videos