Gå direkt till textinnehållet

”Frilansar är en utsatt grupp”

Lena Wreede fick utmärkelsen Årets frilans vid Frilans Riks årsmöte. Utmärkelsen delas ut till en medlem som bidragit positivt, genom ett gott journalistiskt arbete eller genom att arbeta för kollektivet.

– Det känns dubbelt, säger Lena Wreede. Det är ju hedrande och roligt, men jag fick ju inte utmärkelsen för någon fantastisk text utan för att jag engagerat mig i en jobbig, pågående fråga.

Lena Wreede är allmän-, miljö- och energijournalist som bland annat jobbar för TT Feature.

I motiveringen står bland annat att hon "har under året utmärkt sig genom att leda kampen för höjda arvoden för en grupp kollegor med uppdrag hos TT Feature.”

– Frilansar är en utsatt grupp. Framför allt de senaste fem åren har frilansbudgetarna skurits ned markant, det är ett jätteproblem. Även företag som inte har stora ekonomiska problem har dragit ner på sina frilansbudgetar, bara för att det går.

Hon säger att det är uppenbart hur dålig kunskap många har om hur en frilansares vardag ser ut.

– Jag önskar att facket kunde göra en utbildningsinsats och informera företagen och fackklubbarna om hur det ser ut. Det blir ett A- och ett B-lag på det här viset, trots att frilansar har samma utbildning som fast anställda. Som anställd är det bra att hålla i minnet att en frilanstillvaro kan ligga bara tre månader bort.

Lena Wreede har varit frilansande journalist i tio år. Innan dess var hon fast anställd på TT.

– När jag började frilansa var det jätteroligt och fungerade bra. Det kan vara ett fantastiskt jobb om man är den typen av person som gillar att styra upp sitt eget arbete. Nu börjar nackdelarna bli för tunga.

Hon menar också att frilansarvodena är en demokratisk fråga, både för kåren och för samhället i stort.

– Frilansjournalister behövs!

Hennes råd till frilansar är att prata ihop sig. Det bästa är om man kan träffas för att garantera att alla är med på tåget. Kolla också hur andra grupper har gjort. Ta hjälp av facket om det behövs.

– Men man kan heller inte ha några synpunkter på när folk vill förhandla för sig själva. Man är rädd för att förlora uppdrag, man kanske har barn man måste försörja.

Fler avsnitt
Fler videos