Gå direkt till textinnehållet

Frilans nekad genmäle: Jag tycker det handlar om förtal

Frilansen Katarina Arnstad Elmblad skrev en text i en jakttidning - och blev kritiserad i en annan. Hon bad om genmäle men nekades det. - Min trovärdighet som journalist blir dragen i smutsen, säger hon.(Faksimil: Jakt & Jägares publicering.)

I höstas publicerade LRF-ägda Jaktmarker och Fiskevatten en artikel av Katarina Arnstad Elmblad, där en svensk man berättar hur han lärt sig spåra djur med en gammal indianmetod.

Reportaget gav upphov till en kritisk artikel hos tidningens konkurrent Jakt & Jägare. Tidningen har reagerat på att spåraren också leder ett nätverk som jobbar mot illegal vargjakt, vilket inte nämns i texten.

Jakt & Jägare intervjuar Jaktmarker och Fiskevattens chefredaktör Mats Gyllsand och frågar bland annat om artikeln är seriös och om en person som intervjuas finns på riktigt.

Katarina Arnstad Elmblad har reagerat starkt på artikeln i Jakt & Jägare och insinuationen att hon skulle ha hittat på en intervjuperson. Hon menar också att spårarens roll som motståndare till illegal vargjakt överhuvudtaget inte har med artikelns innehåll att göra. Hon har hört av sig till Jakt & Jägares chefredaktör men nekats genmäle.

– Jag vill ha genmäle, man kan inte göra så här. Att få ge min version är kutym. Tidningen har överhuvudtaget inte ringt och bett om min version. Min trovärdighet som journalist blir dragen i smutsen. Jag tycker det handlar om förtal, säger hon.

Jakt & Jägares chefredaktör Anders Ljung menar att han nekat henne genmäle eftersom en replik skulle göra att hon inte längre var anonym i tidningen.

– Min viktigaste uppgift som ansvarig utgivare är att värna om enskilda så att de inte utsätts för orimliga publicitetsskador. Här väger två etiska principer mot varandra, rätten till genmäle och att undvika en publicitetsskada, säger han.

Men Katarina Arnstad Elmblad menar att hon redan är utpekad eftersom tidningarna torde ha många dubbelläsare och det inte är svårt att hitta hennes namn även om hon inte är namngiven.

– Det här rör sig om en rätt homogen grupp, jag kan inte tänka mig att de bara läser en tidning.

I Jakt & Jägares artikel säger Jaktmarker och Fiskevattens chefredaktör Mats Gyllsand att han "blivit lurad av en frilansare" och aldrig borde ha publicerat artikeln. Men till Journalisten förklarar Gyllsand att citatet är helt taget ur sitt sammanhang:

– Reportern sade att Katarina Arnstad Elmblad och spåraren hade något tillsammans och att det här var ett sätt att sprida deras budskap, det var det jag svarade på, säger Mats Gyllsand.

Så du skulle anlita Katarina Arnstad Elmblad igen?

– Ja, absolut.

Men Anders Ljung litar på att hans reporter inte felciterat Mats Gyllsand. Och hävdar att det är märkligt att en jakttidning tar in en positiv artikel om en man som "gjort sig ovänner med både jägare och markägare i sina misslyckade försök att visa att det skett olaglig vargjakt".

– Nyheten är att den här artikeln kan publiceras i en jakttidning. Mats Gyllsand målar in mig i ett hörn när han skyller på en frilansare, säger Anders Ljung.

Fler avsnitt
Fler videos