Gå direkt till textinnehållet

Friande dom för journalistmord fördöms

Dagens frikännande för mordet på den slovakiska grävande journalisten Jan Kuciak döms ut av pressfrihetsorganisationer. ”Ett stort misslyckande för rättssystemet”, enligt Reportrar utan gränser.

Affärsmannen Marian Kočner frikänns från misstankarna om att han beställt mordet på Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, i februari 2018. Även en medåtalad affärspartner, Alena Zsuzsová, frikänns idag i slovakisk domstol.

Tidigare i år har ex-soldaten Miroslav Marcek erkänt och dömts för att ha skjutit ihjäl paret Kuciak/Kusnirova. Även Marceks kusin, Tomas Szabo, fälls i dagens dom för inblandning i morden.

Marian Kocner har hela tiden förnekat anklagelsen att han skulle ha beställt mordet på Jan Kuciak. Jan Kuciaks granskningar rörde bedrägerier som begåtts av affärsmän med politiska kopplingar, bland dem Marian Kocner.

Annons Annons

Den friande domen fördöms av pressfrihetsorganisationer.

”Dagens frikännande för mordet på journalisten #JanKuciak i #Slovakien är ett stort misslyckande för rättssystemet. Vi hade högre förväntningar än så! Nu tvingas vi leva med fortsatt straffrihet. Vem är ansvarig för mordet?”, skriver svenska Reportrar utan gränser.

Även internationella Article 19 fördömer i ett uttalande domen.

”Attacker mot journalister, särkilt mot de som rapporterar om korruptions- och brottsanklagelser mot regeringen, tystar inte bara enskilda röster utan har också en nedkylande effekt på pressfriheten, när andra journalister avskräcks från att rapportera. Straffrihet för de som ligger bakom sådana attacker ökar den risken”, säger Article 19s vd Quinn McKew i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos