Gå direkt till textinnehållet

Exmilitär erkänner mordet på Jan Kuciak

Miroslav Marcek erkände under rättegången att han hyrts för att mörda den slovakiske granskande journalisten Jan Kuciak för två år sedan. Mordet på Kuciak skakade Slovakien, och ledde till statsministerns avgång.

Rättegången mot Miroslav Marcek och tre medåtalade för mordet på Jan Kuciak och fästmön Martina Kusnirova inleddes på måndagen.

Den tidigare soldaten Miroslav Marcek berättade under förhöret att han hyrts för att döda den 27-årige journalisten Jan Kuciak, samt att han sköt ihjäl honom och dennes fästmö i parets bostad utanför Bratislava i Slovakien den 21 februari 2018. Marcek uppgav att skälet till att han mördade Martina Kusnirova var att hon sett hans ansikte, rapporterar Reuters.

Fem personer har åtalats för inblandning i mordet. Miroslav Marceks kusin Tomas Szabo, som är före detta polis, är åtalad för att ha agerat mellanhand. Han förnekar mordanklagelsen men medger att han kontaktats för att få Jan Kuciak misshandlad. Alena Zsuzsova, som är åtalad för medhjälp, förnekar brott. Zoltan Andrusko, som erkänt delaktighet i mordet, dömdes till 15 års fängelse i december.

Annons Annons

Den femte åtalade är affärsmannen Marian Kocner, som enligt åtalet ska ha beställt mordet. Han förnekar anklagelsen.

Jan Kuciak granskningar rörde bedrägerier som begåtts av affärsmän med politiska kopplingar, bland andra Marian Kocner.

Mordet på Jan Kuciak ledde till omfattande protester mot korruption i Slovakien. Den politiska krisen fick Slovakiens statsminister Robert Fico att avgå i mars 2018.

Fler avsnitt
Fler videos