Gå direkt till textinnehållet

Franska medier i upprop för yttrandefriheten

Ett hundratal franska medier går idag samman i ett öppet brev till försvar för yttrandefriheten. Uppropet sker i skuggan av Charlie Hebdo-rättegången.

”Tillsammans försvarar vi yttrandefriheten”, skriver ett hundratal franska medier, bland dem Le Monde, Le Figaro och Libération, i det öppna brev som publiceras idag.

På initiativ från Charlie Hebdos redaktionschef Laurent ”Riss” Sourisseau, tar de medverkande medierna avstånd från hot och dödshot som riktas mot både den som uttrycker en åsikt i sociala medier, och mot franska journalister. 

Medierna skriver att den flera hundra år gamla franska yttrandefriheten inte varit så hotad på 75 år som idag. ”Den här gången av nya totalitära ideologier, som ibland påstår sig inspireras av religiösa texter”, heter det i det öppna brevet.

Annons Annons

Undertecknarna skriver att de väntar sig att franska myndigheter garanterar skyddet av de grundläggande mänskliga rättigheterna, men att de fruktar att ”den legitima rädslan för döden obevekligt kväver de sista fria själarna”.

Fler avsnitt
Fler videos