Gå direkt till textinnehållet

Fransk toppolitiker uppmanar till hat mot journalister

Den franska vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon, som var presidentkandidat i valet 2017, uppmanar till hat mot journalister på Radio France.

Radiokanalen France Info, som är en del av det franska public service-bolaget Radio France, har granskat misstänkta ekonomiska oegentligheter i oppositionspartiet La France Insoumise (”Okuvade Frankrike”).

Efter att granskningen publicerats gick partiledaren Jean-Luc Mélenchon till attack mot kanalen och framför allt dess journalister i en video som han publicerade på Facebook (bilden).

I attacken kallar Jean-Luc Mélenchon France Info för ”statsradio” och journalisterna där för ”idioter”. Han uppmanade sina anhängare att misskreditera alla journalister på Radio France.

”Tala illa om den närhelst du kan […] Det måste finnas tusentals personer som anser att France Infos journalister är lögnare och bedragare”, sade Jean-Luc Mélenchon i videon, som publicerades i fredags.

Flera pressfrihetsorganisationer och journalistiska organisationer har fördömt Jean-Luc Mélenchons uttalande, bland andra journalistklubben på Radio France.

Jean-Luc Mélenchon är vänsterpolitiker, tidigare medlem i det franska socialistpartiet PS. 2009 grundade han vänsterpartiet Parti de Gauche. Han sitter i Europaparlamentet för Front de Gauche (Vänsterfronten). Han lanserade den ”ekosocialistiska” folkrörelsen La France Insoumise 2016 och fick 19,6 procent av rösterna i presidentvalet 2017.

Fler avsnitt
Fler videos