Gå direkt till textinnehållet

Fotoredigerare gjorde dokumentärfilm på fritiden

I kväll sänds dokumentären "Välkommen till helvetet" på SVT. Filmen är gjord av fotoredigerarna Anders Nordqvist och Owe Arkeklev. - Det har varit utvecklande och roligt att göra den. Vi gjorde den själva på vår fritid, säger Owe Arkeklev. (Anders Nordqvist med kameran och Owe Arkeklev till höger)

I åtta månader arbetade journalisterna med dokumentären som skildrar Alexander Ritcheys liv. En ung talangfull bordtennisspelare som hamnade i ett drogberoende och avled i en överdos 2009.  

– Han hade alla möjligheter att lyckas i livet och var rankad trea bland Sveriges juniorer. Men i 14-årsåldern, när föräldrarna skildes, gick det snett och han hamnade i ett drogberoende, säger Owe Arkeklev.

Hur fick ni idén att göra dokumentären?

– Jag kände Alexander Ritchey sedan tidigare och intervjuade honom när han var elva år, mest för skojs skull. Men när jag fick höra om hans missbruksproblem och senare läste hans självbiografi kände jag att jag ville göra en dokumentär om hans liv. Tyvärr dog han innan jag hann ta kontakt med honom, säger Anders Nordqvist.

Det är första gången journalisterna gör en dokumentär och erfarenheterna av att jobba med reportrar har hjälpt dem mycket.

– Jag har sett hur de har jobbat och tagit mycket lärdom av det. Vi gjorde allt arbete själv, från research till intervjuer, säger Owe Arkeklev.  

Blir det fler dokumentärer i framtiden?

– Absolut. Jag har alltid varit intresserad av att göra dokumentärer. Vi har bara fått positiva reaktioner från de som har förhandstittat på filmen. Det känns jättebra efter allt arbete vi har gjort för att den ska få sändas på SVT, säger Owe Arkeklev. 

 

Fler avsnitt
Fler videos