Gå direkt till textinnehållet

Fotojournalist i Burma riskerar förlängt fängelsestraff

Den fängslade fotojournalisten Sithu Zeya riskerar att få sitt straff förlängt med sju till 15 år. Brottet: att ha fotograferat skadorna efter en bombexplosion i Rangoon.

Fotojournalisten Sithu Zeya avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff i Burma sedan december 2010, för olaglig föreningsbildning och brott mot utlänningslagen. Nu riskerar han ytterligare sju till 15 år i fängelse, sedan en domstol i Rangoon i förra veckan avslog hans begäran om att få åtalet nedlagt. Det rapporterar IFEX, International Freedom of Expression Exchange.

Det brott han nu åtalas för faller inom den burmesiska lagen för elektroniska överföringar, som förbjuder medborgare att sprida information som kan hota regeringens säkerhet. I Zeyas fall handlar det om bilder han tog efter en bombexplosion under vattenfestivalen i Rangoon 2010.

Enligt IFEX har Sithu Zeya även utsatts för tortyr, för att tvingas vittna mot sin far Maung Maung Zeya. Maung Maung Zeya, som arbetat med den Norgebaserade medieorganisationen Democratic Voice of Burma, dömdes 2010 till 13 års fängelse.

LÄS MER: Jesper Bengtsson om Burmas exilmedier

Fler avsnitt
Fler videos