Gå direkt till textinnehållet

Fotografduo vann Scanpix stora fotopris

Klara Källström och Thobias Fäldt, som tillsammans kallar sig KK+TF, tilldelades Scanpix stora fotopris på 100 000 kronor på onsdagskvällen. Det är andra gången Thobias Fäldt vinner priset.

De får priset för serien Wikiland med motiveringen: "Med serien 'Wikiland' vill Thobias Fäldt och Klara Källström undersöka de förväntningar och begränsningar dokumentärfotografiet ställs inför när stora mediala händelser skildras. Fotograferna har valt att undersöka mediauppståndelsen vid rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange och miljön kring de platser där han har suttit i husarrest. I stället för en dokumentation av personen Assange har de skapat ett porträtt av mediafenomenet. Genom att låna estetik och tillvägagångssätt från konst- och kriminalfotografi skildrar de på ett kritiskt, analytiskt men även humoristiskt vis hur vi som betraktare rör oss kring händelsen, en händelse som i högsta grad fokuserar på Sverige trots att den utspelar sig på en global, medialiserad arena. Projektet innehåller en lekfullhet och ett allvar som ställer fler frågor än det ger svar.”

Scanpix Stora Fotopris ges till den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin.

Thobias Fäldt är den första fotograf som vunnit Scanpix stora fotopris två gånger. Han vann med sin serie Year One 2006.

Fler avsnitt
Fler videos