Gå direkt till textinnehållet

Förvirrad och frisk debatt om medlemskapets gränser

Frågan om vilka som kan bli medlemmar i Journalistförbundet debatterades i 2,5 timmar under kongressens första dag, utan att något beslut kunde fattas. Däremot kunde kongressen fatta beslut om att göra det enklare för nyanlända att bli medlemmar.

Efter en lång debatt beslutade Journalistförbundets kongress att skicka förbundsstyrelsens förslag om stadgeändring samt alla motioner i frågan om medlemskapets gränser till beredningsutskottet för att hitta ett nytt förslag. Ett tjugotal kongressombud intog under dagen talarstolen och yrkade bifall eller avslag till förbundsstyrelsens förslag, som om det går igenom skulle innebära att personer som arbetar i journalistikens gränsland ska kunna bli medlemmar i Journalistförbundet.

Debatten präglades av splittring, samt förvirring kring vad förslaget egentligen innebär, inte minst efter att det visat sig att förbundsstyrelsen i sitt förslag av misstag strukit kravet på att alla medlemmar i Journalistförbundet ska följa de yrkesetiska reglerna.

I debatten varnade Ola Hellblom från journalistklubben på Bonnier Business Media för att risken med förslaget är att Journalistförbundet upphör att vara ett yrkesförbund.

Jan Spångberg, journalistklubben på Expressen, yrkade bifall till förbundsstyrelsens förslag och menade att den rådande situationen är problematisk där man tvingas ”trixa och blunda” för att kunna behålla medlemmar som tillfälligt går från ett journalistiskt till ett kommersiellt uppdrag.

Bland frilansombuden vittnade många om att detta var en stor fråga för just frilansarna, som ofta blandar olika typer av uppdrag. Ändå var frilansarna djupt splittrade i frågan.

Börge Nilsson, Frilans Riks, menade att det är viktigt att värna yrkesförbundet särskilt när det sker rörelser mellan redaktionell och kommersiell verksamhet.

Bertholof Brännström, Frilans Riks, varnade för öppna dörren på glänt för att släppa in andra än journalister i förbundet.

– Förbundet måste värna journalistikens särart. Om man vill få in fler medlemmar vore det mer renhårigt att göra om förbundet till ett medieförbund, men så länge vi väljer att kalla oss Journalistförbundet ska vi organisera journalister, sade Bertholof Brännström.

Lasse Edfast, Frilans Riks, yrkade avslag till förbundsstyrelsens förslag med motiveringen att journalistiken är Journalistförbundets ”unique selling point”, USP.

– Journalistförbundet kämpar för journalister. Låt Unionen kämpa för dem som inte är journalister, sade Lasse Edfast.

Åsa Ohlsson, Frilans Syd, yrkade däremot bifall till förslaget, just mot bakgrund av att frilansar ofta går mellan olika uppdrag:

– Det är ett litet steg på rätt väg, sade Åsa Ohlsson.

Många av talarna uttryckte att förslaget inte kändes tillräckligt utrett.

– Jag ser ingen risk- och konsekvensanalys. Det här förslaget är inte tillräckligt förankrat, sade Johanna Saldert, journalistklubben på Dagens Industri.

Oklarheterna kring vad förslaget innebär, bland annat när det gäller hur till exempel contentproducenter skulle omfattas av de yrkesetiska reglerna, ledde till att kongressen beslutade att skicka förslaget och alla motioner i ärendet till beredningsutskottet, som ska presentera ett nytt förslag som kongressen ska ta ställning till.

I slutet på eftermiddagen debatterades ett annat förslag till stadgeändring, som rörde att göra det enklare för nyanlända att bli medlemmar i förbundet, genom ett ”associerat” medlemskap. Liknande förslag hade inkommit i flera motioner. Kongressen beslutade att ändra stadgarna i enlighet med förbundsstyrelsens förslag.

Fler avsnitt