Gå direkt till textinnehållet

Förundersökningen blev vändpunkten

SVT Dokument inifråns nya berättarformat har överträffat förväntningarna. För Journalisten berättar producenten Dan Josefsson och reportern Anna Nordbeck om den långa resan med Fallet Kevin.

Det började med ett löst tips och en gnagande känsla att någonting inte stod rätt till i polisutredningen om Kevinfallet. Misstankarna växte när teamet tidig höst 2016 börjat göra intervjuerna med poliserna. Varningsklockorna började ringa. Varför var poliserna inte eniga om var brottsplatsen var? Om de inte kommit i mål med hur Kevins kropp förflyttats, hur kunde de då vara säkra på någonting alls? Senare på hösten fick de tag på förundersökningen, och allt lossnade.

– Omtumlande, beskriver Dan Josefsson arbetet med att producera dokumentären Fallet Kevin i tre delar för SVT Dokument inifrån.

– Det har varit väldigt starka känslor i det här jobbet. Mordet är en tragedi i sig och sedan läggs en tragedi till ovanpå. Jag trodde aldrig jag skulle jobba igen med någonting som ens avlägset påminde om Quickskandalen. Sen när jag är inne i det här inser jag att det finns gemensamma förtecken.

Annons Annons

Det var faktiskt inte förrän de gått igenom förundersökningen som de insåg att det verkligen skulle gå att publicera, berättar reportern Anna Nordbeck:

– När Dan Josefsson fick kontakt med bröderna och familjen hade vi en bra grund i och med deras fullständigt exceptionella historia. Men det var inte självklart att vi skulle publicera, innan vi hade läst förundersökningen. Det var då vi fick bevisen för att de var oskyldiga.

Det är i det närmaste absurt, konstaterar de båda – att förundersökningen bevisar att de som polisen pekat ut som skyldiga är oskyldiga. I stället för tvärtom.

– Det är svårt att förstå. När vi har pratat med poliser i efterhand är det flera som ställt sig samma fråga: Hur kan så många ha så fel? säger Dan Josefsson.

Fallet Kevin är den tredje långdokumentären som Dokument inifrån gör i det nya långa berättarformatet, den första var Bosse Lindquists Experimenten som hade i stor utsträckning samma team. Genomslaget har blivit enormt.

– Jag har gjort fyra dokumentärer för Dokument inifrån tidigare. Det är som att man packar en tryckkokare med information. Det får inte plats. Det som ryker all världens väg är framför allt just möjligheten att bekanta sig med folk. Nu har man utökat till tre timmar och plötsligt kan vi i första programmet lära känna personerna. Det är fantastiskt, säger Dan Josefsson.

Fler avsnitt
Fler videos