Förundersökning mot Nordfront

26 maj, 2014

Justitiekanslern inleder förundersökning om hets mot folkgrupp mot nättidningen Nordfront för en artikel där Hitler omnämns som inspiratör och för att en flagga med hakkors publicerats i anslutning till texten

Den anmälda artikeln publicerades i maj i år och hade rubriken ”Hitlermånad i hela Norden”. I anslutning till artikeln publicerades en flagga med hakkors.

”Det finns anledning att misstänka att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts genom innehållet i den anmälda artikeln och publiceringen av flaggan med hakkors” skriver JK och anser därför att en förundersökning bör inledas.

Journalisten har tidigare skrivit om JK-beslutet att Nordfront inte gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp när den i april publicerade bilder på hyllningar av Adolf Hitler och på hakkorsflaggor.

Till SR Kulturnytt sade JK Anna Skarhed att hon gjorde bedömningen att det handlade om nyhetsrapportering om något som inträffat och att publiceringen gjordes i ett grundlagsskyddat medium. Men beslutet innebär inte att det är fritt fram för alla slags publiceringar som handlar om hyllningar av Adolf Hitler, enligt Skarhed.

 

 

Taggar: JK, Nordfront

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies