Gå direkt till textinnehållet

”Första steget till statlig etikprövning”

Etikkravet i de två nya mediestöden som lanserades den 1 februari är fel på alla sätt. Det säger Publicistklubbens föredragande, tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

Mediestöden, som riksdagen beslutade om i somras, har två olika inriktningar. Det ena ska stärka lokaljournalistik i områden som saknar eller har svag journalistisk bevakning. Det andra är ett utvidgat innovations- och utvecklingsstöd.

Det som skiljer mediestöden från det redan befintliga presstödet är att det kommer att ställas krav på ”oberoende nyhetsförmedling”, ”hög kvalitet” och ”god medie­etisk sed”. Myndigheten för press, radio och tv ligger bakom förslaget om vilka föreskrifter som ska gälla och har tolkat kravet som att de nya stöden kan gå till medier som prövas av Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON).

Att en statlig myndighet ska bedöma vad som är god medieetik är i grunden fel. Men nu tvingas det fram av regeringen och riksdagen menar Nils Funcke.

Annons Annons

– Man skapar ju faktiskt en gräddfil för vissa medier. Många av de som bedriver mer eller mindre god journalistik på nätet är ju inte med i det pressetiska systemet. Där måste myndigheten gå in och göra en prövning av hur de uppfyller kraven på medieetik. Det är illa av flera skäl.

Nils Funcke säger att han förstår att myndigheten tar den lätta vägen, genom att använda sig av publicitetsreglerna hos PO och PON.

– Man förutsätter då att de som är anslutna till det medie­etiska systemet uppfyller kravet på att upprätthålla en god etik. Vad händer om de prickas av PON och PO. Ska myndigheten då ta de besluten och göra myndighetsutövning av det och dra in stödet? Hur många prickningar kan man tillåta innan man åker ur stödsystemet? Två eller tre?

Enligt Nils Funcke leder det här till att det självreglerande systemet undergrävs.

– Det är den största faran. Att man blandar ihop systemen. Då blir myndigheten någon sorts överprövningsinstans av PON. Det här är fel på alla ledder, jag blir besviken på att man inte kan hålla isär de här regelverken.

– Det här är ett bekymmer för myndigheten, de har inte skapat några egna etiska regler utan tagit publicitetsreglerna och gjort dem till sina. Det är det första steget till att den statliga prövningen växer ihop med den självreglerande. En annan fara med etikreglerna för de nya mediestöden är att det på sikt finns tankar om att länka ihop dem med den nuvarande formen av presstöd, enligt Nils Funcke.

– Det här är bara första steget till att vi får en statlig etikprövning av svenska medier över lag. Om staten driver det här så långt kommer jag att vara den första att förespråka att den självreglerande verksamheten avvecklas. Då är det bättre att bara har tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetslagen som bas.

Fler avsnitt