Gå direkt till textinnehållet

Första reporterförhöret i Libbyaffären

I går vittnade den första av flera reportrar som är kallade till förhör i rättegången mot Lewis Libby, som var stabschef hos USA:s vice president Dick Cheney, rapporterar New York Times.

I går vittnade den första av flera reportrar som är kallade till förhör i rättegången mot Lewis Libby, som var stabschef hos USA:s vice president Dick Cheney, rapporterar New York Times.

I går pressades den förre reportern vid New York Times, Judith Miller, i förhöret om sina kontakter med Libby. Judit Miller har suttit 85 dagar i fängelse för att hon vägrat avslöja sina källor. Denna gång var hon åter kallad till förhör.

Den förre stabschefen Lewis Libby åtalades i oktober 2006 av en jury i Washington, som utreder vem som röjde den hemliga CIA-agenten Valerie Plames identitet.

Uppgifterna om vad Valerie Plame höll på med förmedlades till flera journalister sedan hennes man, diplomaten Joseph Wilson, anklagat regeringen för att ha förvrängt underrättelserapporter för att underlätta genomförandet av Irak-kriget 2003.

Libby har också i två förhör inför åtalsjuryn erkänt att han diskuterat Plame med New York Times-reportern Judith Miller. Han uppger dock har inte sagt att hon var hemlig CIA-agent. Libby ska i förhör själv ha påstått att han fick reda på Plames hemliga uppdrag via NBC-journalisten Tim Russert, något som den utpekade journalisten har förnekat.

Det är straffbart i USA att röja en hemlig CIA-agents identitet, men det är inte detta brott som Libby anklagas. Han anklagas för att ha försvårat brottsutredningen samt för mened och för att ha lämnat oriktiga uppgifter om vem som röjde Plames identitet.

Om Libby fälls riskerar han att dömas till 30 års fängelse och 1,25 miljoner dollar i böter.

Under förhöret utfrågades Judith Miller om detaljerna kring vad som sades under tre samtal som hon hade med Libby under juni och juli 2003.

ik@ournalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos