Gå direkt till textinnehållet

Försiktig optimism efter Zenawis öppning

En öppning - men man ska inte dra några förhastade slutsatser. Det säger Fredric Alm på Kontinent om gårdagens uttalande från Etiopiens premiärminister.

Den etiopiska regeringen kan överväga en benådning om svenskarna medger skuld och ber om ursäkt, rapporterar Dagens Nyheter i dag och citerar premiärministern Meles Zenawi.

Fredric Alm är en av dem som driver bildbyrån Kontinent och är kollega till Johan Persson. Han ser Meles Zenawis uttalande som en positiv öppning.

– Självklart är det positivt att han nu öppnar upp för en diskussion. Men man ska inte dra förhastade slutsatser av det, det är ganska lång väg kvar tror jag. Det kommer inte att innebära att de kommer ut om ett par veckor, säger Fredric Alm.

Samtidigt som Zenawi alltså sa att en benådning kan komma att övervägas jämförde han enligt Reuters fängslandet av svenskarna med de gripna brittiska journalisterna i avlyssningsskandalen.

"Om telefonavslyssning är tillräckligt brottsligt för att dras inför rätta, vad är då inte att hjälpa en terrorgrupp och ta sig in i ett land illegalt", sade Zenawi enligt Reuters, och upprepade att svenskarna brutit mot etiopisk lag.

Fler avsnitt
Fler videos