Gå direkt till textinnehållet

Förhandlingar om korttidsarbete på Bonnier News

Mittmedia och Dagens Industri har inlett förhandlingar om korttidsarbete med journalistklubbarna. På gratistidningen Västerås Tidning har ett avtal tecknats.

På tisdagen inleddes formella förhandlingar om korttidsarbete för journalister på Mittmedia och Dagens Industri med anledning av coronakrisen. Korttidsarbete innebär att anställda tillfälligt går ner med 20, 40 eller 60 procent i arbetstid men får behålla över 90 procent av lönen, genom ett statligt stöd som står för mellanskillnaden.

Något konkret förslag har inte presenterats ännu på Bonnier News-tidningarna. Journalistklubbarna vill inte kommentera förhandlingarna, men några av de förtroendevalda konstaterar att det är svårt för företagen att minska arbetstiden för journalister i det nyhetsläge som råder.

Journalistklubbarna på Expressen och Dagens Nyheter har inte fått någon förhandlingsframställan om korttidsarbete ännu.

– Vi har en oerhörd fart i publiktillströmningen, mer än många andra, och det gör nog att vi inte kommer i fråga för korttidsarbete ännu, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen. Men jag föreställer mig att det kan bli aktuellt inom ett par veckor om den här krisen fortsätter, och det pekar det mesta på att den kommer att göra.

På gratistidningen Västerås Tidning, som ingår i Direktpress, är ett avtal om korttidsarbete klart. Två av fyra redaktionella medarbetare som är i tjänst omfattas.

Diskussioner om korttidsarbete förekommer på flera medieföretag runt om i landet. På NTM har förhandlingar inletts på säljsidan, men det är enligt journalistklubben på Östgöta-Correspondenten inte aktuellt för journalisterna.

Fler avsnitt
Fler videos