Gå direkt till textinnehållet

Förbundet vill bli bättre på frilansfrågorna

Arvodesfrågan är viktigast. Och det behövs ett nytt handlingsprogram för frilansars sociala trygghet. Två slutsatser i den rapport om frilansarnas roll i förbundet som nu ska ut på remiss.

Kongressen 2011 gav Förbundsstyrelsen i uppdrag att låta utreda frilansarnas roll i förbundet. Rapporten blev klar sent i höstas och ska nu ut på remiss till distrikten och klubbarna, enligt beslut i FS.

Elisabet Wahl från Mälardalens frilansklubb har suttit i den arbetsgrupp som gjort rapporten, tillsammans med förbundsordförande Jonas Nordling, Anita Wahlberg på förbundskansliet och Malin Wahlstedt, Frilans riks.

– Vi hade väl en gemensam bild av att det är saker som inte riktigt har fungerat i praktiken och att det finns en känsla hos många frilansar av att förbundet inte riktigt på allvar bryr sig om frilansfrågorna. Vi är visserligen ingen majoritet, men en ganska stor minoritet, 15 procent, säger Elisabet Wahl.

Vid sidan av upplevelsen att förbundet inte gör något för frilansarna saknar många kunskap om det som förbundet faktiskt gör, enligt Elisabet Wahl.

– Folk som inte är medlemmar vet inte att man kan få hjälp med försäkring och deklaration, till exempel.

Ni kommer i rapporten fram till att Journalistförbundets styrdokument som berör frilansar är heltäckande och bra, men att de inte implementerats?
– Ja, och det är väl jättetypiskt. Som med jämställdhetsfrågor, där man ofta har fina styrdokument men som inte sätter sig i organisationen. Styrdokument räcker inte – man kan inte bara skriva att arbetsplatsklubbarna ska samarbeta med frilansarna.

Vad kan man göra då?
– Vi frilansrepresentanter i gruppen vill gärna ha en frilansombudsman. Som kan göra allt från att gå igenom hur förbundet kommunicerar saker, vilka frågor som är viktiga för frilansar, kanske dra igång en kampanj kring arvodena. Få med frilansarbetet i allt arbete som görs på förbundet.

– Och det är jätteviktigt att arbetsplatsklubbarnas engagemang i frilansvillkoren inte handlar om att de ska hjälpa oss, utan om att hjälpa sig själva och branschen. Om arvodena dumpas blir det färre fasta jobb. Vi är beroende av varandra. Många har inte tänkt i de banorna.

Ni slår fast att arvodesfrågan är den viktigaste. Varför är den överordnad trygghetsfrågor och upphovsrätt?
– För att om man inte kan försörja sig spelar det andra inte så stor roll. Nu är det skandaldåligt på en del ställen. Stressen att försörja sig är stor, folk tar andra jobb, man kanske kompromissar med etiken för att man inte hinner. Det är den frågan som stressar upp folk.

Ni föreslår också ett helt nytt handlingsprogram för frilansars sociala trygghet. Varför behövs det?
– Mycket i trygghetssystemet är inte anpassat för egenföretagare. Det är knepigt med barnledighet, SGI, sjukdom. Jag har till exempel haft 30 dagars karenstid eftersom det länge inte gick att välja färre karensdagar än sju. Det systemet gjorde att jag  aldrig varit sjukskriven som företagare, även om jag var sjuk. Nu går det att välja bara en karensdag som företagare igen. Det är sådana förbättringar vi måste jobba för.

Fler avsnitt
Fler videos