Gå direkt till textinnehållet

Folkhögskolor startar nätverk för att lyfta journalistutbildningen

Sex folkhögskolor går samman i ett nätverk för att bli bättre på att lansera sina journalistutbildningar både till framtida sökande och mediebranschen.

– Vi har insett att samarbete är bättre än konkurrens, säger Felicia Hedström, lärare i journalistik på Jakobsbergs folkhögskola.

De skolor som kommer att ingå i nätverket är Skurup, Ljungskile, Vara, Tollare, Södra Vätterbygdens och Jakobsbergs folkhögskolor.

Arbetet inom nätverket har nyligen kommit igång, men klart är att skolorna inför höstens intagningar kommer att driva en gemensam kampanj i sina respektive sociala medier och producera en reklamfilm.

Annons Annons

De senaste åren har några folkhögskolor pausat sina intagningar eller lagt ner journalistutbildningen för att antalet sökande varit för få. Nu hoppas initiativtagarna till nätverket att den negativa spiralen ska vända.

För att övertyga dem som funderar på att utbilda sig till journalist men som tvekar mellan en folkhögskoleutbildning eller högskola/universitet vill de sex skolorna lyfta fram det unika med att studera på folkhögskola.

– Det är inte så tydligt för alla hur folkhögskolornas journalistutbildningar är upplagda, säger Felicia Hedström. Vi vill nå ut med hur superpraktiska våra journalistlinjer är och att lärartätheten är hög. Och att vi har ett nära samarbete med mediebranschen.

Felicia Hedström lyfter även fram folkhögskolans möjlighet att sätta sina egna kriterier vid antagningstillfällena och rekrytera genom intervjuer och prov.

– Det gör att vi kan bidra till ökad bredd och mångfald inom journalistkåren.

Felicia Hedström och hennes kolleger i nätverket tycker också att det är viktigt att ge sökanden hopp om en framtid i mediebranschen.

– Vi får många förfrågningar från medieföretag, speciellt i landsorten, som söker vikarier. En del studenter slutar också i förtid för att de erbjudits jobb.

Fler avsnitt
Fler videos