Gå direkt till textinnehållet

”Folk har känt obehag inför att söka”

Flera journalister har känt tvekan inför att söka tjänster på SVTs onlineredaktion på grund av den nya gruppchefens bakgrund.

Vid årsskiftet tillträdde en ny gruppchef online på SVT Riksnyheterna. Det fanns en intern diskussion redan vid rekryteringen.

Som presschef för Region Gävleborg har gruppchefen i några uppmärksammade medie­granskningar bland annat försvarat regionens skönmålning av en nationell vårdjämförelse samt i strid med rådande policy raderat kritik mot en namngiven landstingsmedarbetare på regionens Facebooksida.

Fackklubben lyfte inför rekryteringen frågan om personen var lämplig utifrån den roll han kom ifrån.

SVTs ledning svarade då att han inte skulle fatta några publicistiska beslut, vilket klubben godtog.

Nu står dock gruppchefen som kontaktperson när SVT Nyheter i annonser söker nya online­reportrar. Något som fått flera journalister att tveka inför att skicka in en ansökan, enligt uppgift till Journalisten.

Det bekräftas av SVTs journalistklubbsordförande Hanna Nyberg:

– Vi har fått reaktioner på  namnet, flera personer har sagt att de känt tvekan och obehag inför att söka tjänsterna.

Hur har klubben agerat?
– Vi har framfört till ledningen att vi skulle vilja att någon annan stod som rekryterande chef, eftersom han i närtid har haft en helt annan roll där han anklagats för att försvåra granskande journalistik.

Vilken respons har ni fått?
– Ledningen betonar att han inte gör rekryteringen ensam utan att alla namn ska upp på bordet. Vi har också fått instruktionen att hänvisa tveksamma sökande till andra chefer, och frågan har lyfts på ett morgonmöte, vilket är bra. Men problemet är att alla kanske inte ringer oss. Det hade varit bättre om de helt sonika bytte namn i annonserna, säger Hanna Nyberg.

Charlotta Friborg är onlinenyhetschef på SVTs riksnyheter. Hon framhåller att chefen har en gedigen bakgrund som journalistisk arbetsledare och chef – tidigare bland annat på Dagens Nyheter:

– Jag har stort förtroende för hans omdöme och kompetens.

Är det inte olämpligt att en person vars bakgrund kan få potentiella sökande att tveka står som kontaktperson i platsannonsen?
– Om det är så att man har funderingar kring uppdraget som reporter inom online kan man förstås även tala med mig eller med min chef Ulf Johansson, Riksnyheternas chef.

Charlotta Friborg betonar att SVT har en gedigen rekryteringsprocess där många instanser är inblandade:

– Vi har stöd från vår HR-avdelning i arbetet och beslut om rekrytering behandlas på flera nivåer i företaget, först i Riksnyhetsledningen och sedan i Nyhetsdivisionsledningen.

Region Gävleborg är ett av ett tiotal bidrag som har skickats in till Föreningen Grävande journalisters antipris ”Årets rullgardin”, som går till makthavare som försökt försvåra granskande journalistik. FGJ har ännu inte nominerat finalisterna.

Journalisten har sökt gruppchefen i fråga för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos