Gå direkt till textinnehållet

Fojos verksamhet inlemmas helt i Linnéuniversitetet

Medieinstitutet Fojo ska enligt ett inriktningsbeslut framöver styras av fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet, i stället för av en självständig styrelse. Fojos styrelse är kritisk och orolig.

I september 2018 informerade Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson Fojos styrelse om planerna om att inlemma Fojo i fakulteten för konst och humaniora. Som skäl till detta angavs att han ville undanröja ett antal oklarheter kring ansvarsfördelning i den nuvarande ordningen.

– Fojo är redan, enligt ett organisationsbeslut 2013, en del av fakulteten för konst och humaniora. Det är dock lite otydligt eftersom den har en extern styrelse som högsta organ och rapporterar direkt till rektor samtidigt, säger Peter Aronsson.

– Ett av syftena är att få bort den oklarheten. Men ännu viktigare är att jag tror att den väldigt fina verksamhete kan utvecklas ännu starkare om den blir en mer integrerad del av universitetet tillsammans med journalistutbildningar, medieutbildningar, demokratiutbildningar och forskning på alla de här områdena.

Fojos styrelse är av en annan uppfattning.

– Fojos existensberättigande bygger på att man är kompetent och relevant. Det är märkligt att man 2018 minskar oberoendet för en institution för fortbildning av journalister, säger Bo Göransson, ordförande i Fojos styrelse.

– Oberoendet står på två ben. Det ena är att vi är en del av universitetet, det andra är att vi har en extern styrelse. Och då vill man ta bort det ena av dem. Det är uppenbart att det är en risk med det. Vad händer med oberoendet och legitimiteten och i förlängningen verksamheten?

Verksamheten består av fortbildning av journalister men även av en internationell verksamhet i länder som exempelvis Zimbabwe, Bangladesh, Kambodja och Vietnam.

– Det är inga enkla länder att verka i. Det blir svårt för verksamhetschefen att rådda allt detta själv, säger Marie Blomgren, ledamot i Fojos styrelse.

Verksamhetschefen som nu rapporterar direkt till rektor ska framöver rapportera till fakultetens dekan, som även ska ansvara för kvaliteten på Fojos verksamhet.

– Dekanen är den som formellt tillsätter prefekten, i det här fallet blir den som är verksamhetsansvarig prefekt. Högst ansvarig för kvaliteten är fakultetsstyrelsen men det är på en ganska övergripande nivå, säger rektor Peter Aronsson.

– Till alla våra utbildningar har vi externa programråd eller advisory boards som fungerar som en kontaktyta mot samhället utanför och ser till att utbildningarna och verksamheten är uppdaterade.

Fojos styrelse är orolig över att verksamheten blir mindre relevant med en dekan som ansvarig för beslut om verksamheten.

– Dekanen har på en uttrycklig fråga om kvalitetsansvaret sagt ”det ansvaret kan inte jag ta”. Med den här styrningen tar man bort det skydd för verksamhetens oberoende och legitimitet som styrelsen har varit, säger Fojos styrelseordförande Bo Göransson.

När är det tänkt att detta ska genomföras?
– Beslutet är tänkt att tas av universitetsstyrelsen i december. Om jag minns rätt så löper mandatet för Fojos styrelse ut under det här året, säger Peter Aronsson.

– Konkret så måste det fram två veckor före universitetsstyrelsens sammanträde, för det ska ju gå till MBL. I mitten av november kommer materialet att bli offentligt.

Enligt Bo Göransson är beredningen bara en formalitet.

– Beslutet är redan fattat. Ingen av de personer som jag föreslagit för intervju till beredningen har blivit kontaktade ännu, säger Bo Göransson.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt